Assos

Assos

1 / 29
Meer van Melissani

Meer van Melissani

2 / 29
Lixouri

Lixouri

3 / 29
4 / 29
Xi Beach

Xi Beach

5 / 29
6 / 29
Agios Gerasimos

Agios Gerasimos

7 / 29
Makris Galos

Makris Galos

8 / 29
Assos

Assos

9 / 29
Karavomilos

Karavomilos

10 / 29
Fiskardo

Fiskardo

11 / 29
Zeilen

Zeilen

12 / 29
Fiskardo

Fiskardo

13 / 29
Agia Effimia

Agia Effimia

14 / 29
Atheras

Atheras

15 / 29
Karavomilos

Karavomilos

16 / 29
Fiskardo

Fiskardo

17 / 29
Agia Effimia

Agia Effimia

18 / 29
Assos

Assos

19 / 29
Sami, Kefalonia

Sami, Kefalonia

20 / 29
Sami

Sami

21 / 29
Fiskardo

Fiskardo

22 / 29
Agia Effimia

Agia Effimia

23 / 29
Assos

Assos

24 / 29
Myrtos

Myrtos

25 / 29
Lixouri

Lixouri

26 / 29
Poros

Poros

27 / 29
Poros

Poros

28 / 29
Sami

Sami

29 / 29
Regio Informatie
Bezienswaardigheden

Over Kefalonia

Kefalonia is het grootste eiland in de Ionische Zee, gelegen ten westen van het vasteland van Griekenland. De lange kustlijn wordt gevormd door een aaneenschakeling van kleine privéstranden tot bekende stranden met tavernes, ligbedden en parasols en de mogelijkheid om watersporten te beoefenen. Het binnenland van het eiland wordt gedomineerd door het Aenos-gebergte met een top van maar liefst 1628 meter hoog. De berg is een natuurreservaat met de bekende Kefalonische spar, die hier een unieke biotoop is. De boom is donkergroen van kleur en groeit boven een hoogte van 800 meter. Het natuurgebied kent veel unieke planten- en bloemensoorten. Bovendien huizen hier wilde paarden die zich af en toe laten zien.
De rest van het landschap is bedekt met heuvels en bergen met hoogtes tot 1100 meter en er zijn een aantal vlaktes. De vlaktes die er zijn, zijn voornamelijk te vinden langs de oost- en de westkust.

Kefalonia heeft een bijzondere vorm en kent feitelijk twee delen. Op het hoofddeel bevinden zich het Aenos-gebergte in het binnenland en in het zuiden de hoofdstad Argostoli. Tevens bevinden zich hier prachtige stranden en bekende badplaatsen. Meer naar het noorden vindt u de kleinere havendorpen en zijn de stranden soms voor u alleen. Langs de kustweg zijn diverse toegangspaden om deze verdekt opgestelde stranden te ontdekken. Het andere deel is bekend onder de naam Lixouri, naar de gelijknamige stad. Hier is het landschap glooiender en ook hier de meest mooie stranden.

Kefalonia heeft een karakteristieke architectuur. Het is een kleurrijk eiland dat zich van alle kanten graag laat fotograferen. Tevens staat de bevolking bekend om hun muzikaliteit. De vele fanfares van het eiland zijn in heel Griekenland bekend. Ook zijn er tientallen zanggroepen op het eiland. Zij zingen voornamelijk zogenaamde kantades, traditionele liederen die in koorvorm gezongen worden. Vaak gaan deze gepaard met lokale dansen zoals de ballos. Het is een traditie waar de Kefaloniërs trots op zijn en zij doen er alles aan om deze te behouden. In Lixouri zijn diverse muziekscholen die door de overheid worden gestimuleerd om jeugd deze vaardigheden te leren.

Waar de Kefaloniers ook bekend om zijn, is om hun eigenschap te vechten in moeilijke omstandigheden en om hun scherpzinnigheid. Een bekend voorbeeld hiervan is de eerste minister Metaxas, die van Kefalonia afkomstig was. Hij werd met name bekend vanwege zijn weigering van de Italianen op het Griekse territorium in 1940. Zijn beroemde ochi (nee) richting Mussolini wordt tegenwoordig nog in heel Griekenland jaarlijks gevierd op 28 oktober.

Kefalonia zal u betoveren met zijn kleuren. Maak een ronde over het eiland en u zult beamen dat paradijs op aarde bestaat.

Bezienswaardigheden

Het Nationale Park Aenos-gebergte
Tussen Sami, Argostoli en de zuidkust ligt het Nationale Park Aenos-gebergte. Het is sinds 1962 een nationaal park en sindsdien wordt het door de staat beschermd. Doordat het zorgt voor de watertoevoer in de lager gelegen gebieden is het een belangrijke schakel in de ecologische situatie van het eiland. De hoogste top van het gebergte, genaamd Megalos Soros is 1628 meter en torent daarmee uit boven de andere bergen op het eiland. Vanaf het vasteland van Griekenland en ver vanaf zee is de berg zelfs te zien. Men heeft dan ook een schitterend uitzicht over het eiland en de zee, als het wolkendek niet te laat hangt.

Het gebergte komt vaak voor in mythen, legendes en historische verhalen. Een van deze vertellingen gaat over een altaar voor Zeus, de oppergod van alle goden. Restanten hiervan zijn nog steeds te zien. De dicht begroeide, moeilijk toegankelijke hellingen van het gebergte, spraken vaak tot de verbeelding van de mensen. Zo is er een verhaal bekend uit de tijd van de Venetianen, begin 16e eeuw, over een draak met enorme vleugels die hier gewoond zou hebben. Deze draak was onverslaanbaar en voedde zich met de bewoners van de hellingen. Men was er dus gebaat bij dat dit vreselijke monster gedood zou worden. Diverse pogingen werden gedaan, maar vaak niet met het gewenste resultaat. Uiteindelijk slaagden de broers Brescani erin het beest te vermoorden en zij verbrandden het bij de kerk van Agios Nikolaos. Zij werden rijkelijk beloond met huizen en land en sleten de rest van hun leven als helden.

De grot van Drogarati
Ten zuidwesten van Sami ligt de grot van Drogarati, vlak bij het dorp Haliotata. Deze grot, die in 1951 ontdekt is, bestaat uit twee ruimtes. Via de eerste ruimte, die deels is ingestort, komt men via een neerwaartse gang van 44 meter in de tweede ruimte. Deze ruimte is zo'n 65 bij 45 meter en 20 meter hoog. Er zijn indrukwekkende formaties van stalagmieten en stalactieten te bezichtigen, die kunstzinnig worden verlicht. In de grot worden soms zelfs concerten gehouden, door de uitstekende akoestiek.

Melissani
Het water dat in de lagune van Kathavotres onder de grond verdwijnt, komt in het meer van Melissani weer aan de oppervlakte. Onder de grond is het zoute water van de zee vermengd geraakt met het zoete bodemwater, waardoor het meer brak is. Dit meer ligt deels in een grot, 500 meter van de kust. Een deel van de bovenkant van de grot is ooit ingestort waardoor een gat is ontstaan van ongeveer 50 bij 40 meter en zo'n 25 meter boven de wateroppervlakte. De kleur van het water verandert hierdoor constant door de binnenvallende zonnestralen op het meer. Middels een kleine boot kan men een tocht over het meer maken om dit tafereel met eigen ogen te aanschouwen.

Caretta Caretta schildpad
In de zeeën van Griekenland zijn twee soorten waterschildpadden te ontdekken; de Caretta Caretta en de Chelonia Mydas, ofwel de groene zeeschildpad. Rondom Kefalonia vond de Caretta Caretta zijn thuis, met name in de Koutavos-lagune in de buurt van Argostoli. Het is een van de oudste soorten schildpadden ter wereld die wordt gekenmerkt door de grote, dikke kop, geelbruine huid en het roodbruine schild.

Op Kefalonia zijn ongeveer tachtig vrouwelijke schildpadden. Deze nestelen eens in de twee à drie jaar, drie à vier keer per nestelperiode. Per nest worden er gemiddeld 100 eieren gelegd op zo'n 50 centimeter diep in het warme zand. Op het strand van Mounda zijn specifieke maatregelen genomen en regels opgesteld, waardoor schildpadden ongestoord kunnen nestelen. De grootste kans om een nest aan te treffen is dan ook hier. De beste plaats om een volwassen Caretta Caretta te zien, is in de ochtend in de haven van Argostoli. Ze paren nabij de Drapano-brug en eten hier van de vis die door de vissers over boord wordt gezet.