1 / 24
2 / 24
3 / 24
4 / 24
5 / 24
6 / 24
7 / 24
8 / 24
9 / 24
10 / 24
11 / 24
12 / 24
13 / 24
14 / 24
15 / 24
16 / 24
17 / 24
18 / 24
19 / 24
20 / 24
21 / 24
22 / 24
23 / 24
24 / 24
Regio Informatie
Bezienswaardigheden

Over Argolis - Peloponnesos

De veelheid aan opgravingen en bezienswaardigheden maakt dat Argolis, als onderdeel van de bakermat van de Griekse geschiedenis, de Peloponnesos, zich gerust de poort hiernaartoe mag noemen. Nafplion is de pittoreske en levendige hoofdstad van het gebied en bezit een overvloed aan interessante bezienswaardigheden.

Wat lijkt op de 'duim’ van de hand waar de Peloponnesos qua vorm wel wat aan doet denken, is Argolis. Dit oostelijke schiereiland van de Peloponnesos wordt getekend door een heuvelachtig landschap omlijnd door een strakblauwe zee. Met niet minder dan 3 miljoen sinaasappelbomen staat het bekend als het land van de sinaasappels. Maar de prachtige natuur is zeker niet het enige wat Argolis zo'n aantrekkelijk gebied maakt. Ook cultuurliefhebbers kunnen er naast rustzoekers hun hart ophalen.

In vroeger tijden waren de belangrijkste volken op Argolis die van Mycene, Argos en Epidavros. Nafplion was de allereerste hoofdstad van het huidige Griekenland, zoals dat na het samengaan van vele aparte staten is ontstaan. De stad Argos, waar het gebied zijn naam aan heeft ontleend, was ooit een belangrijk middelpunt in de regio, maar de gebieden van Epidavros en Mycene zijn toch wel de bekendste. In Epidavros, dat uit het Myceense tijdperk stamt, is het oude amfitheater nog heel goed intact en er worden zelfs heden ten dage nog voorstellingen gegeven.

Argolis biedt een boeiende combinatie van natuur, tradities, cultuur en geschiedenis. De kust is, naast alle culturele hoogtepunten, zeker ook een aanrader. Mooie stranden in overvloed, wat maakt dat de Grieken zelf hun vakantie hier graag doorbrengen. Voor de kust liggen een aantal kleine eilanden, Hydra, Spetses en Poros, de Saronische eilanden. Taxibootjes brengen u er in korte tijd naartoe en het is heerlijk om uzelf hier voor een dagje onder te dompelen in het authentieke Griekse eilandleven.

Bezienswaardigheden

Epidavros
Argolis kent een overvloed aan culturele bezienswaardigheden en het zijn er te veel om ze hier allemaal op te noemen, maar we lichten er toch graag een paar uit. Zo is het indrukwekkende Epidavros met het oude theater een must. Het bestaat uit diverse opgravingen, waarvan het theater en het Asklipion het meest bekend staan. De laatste staat sinds 1988 op de werelderfgoedlijst van UNESCO en wordt beschouwd als het eerste ziekenhuis dat ooit gesticht is. De akoestiek van het theater, dat in een cirkel is gebouwd en tot bijna 14.000 zitplaatsen heeft, is fenomenaal. U zult zeker niet de enige zijn die zal willen testen of een in de arena gefluisterd woord tot op de bovenste rijen kan worden verstaan.

Mycene
Ooit een stad met veel invloed en van groot belang, zoveel dat de Myceense beschaving een begrip is. Hier zijn verschillende opgravingen te bewonderen zoals de leeuwenpoort en diverse begraven waar de aristocraten uit die tijd werden begraven, tezamen met rijkdommen. Het masker van Agamenon is een van de belangrijkste vondsten hier.

Nafplion
Een van de mooiste steden van Griekenland en zeker ook een van de gezelligste. Nafplion heeft een prachtige oude binnenstad waar sfeervolle pleinen met terrassen en kleine straatjes vol tavernes en gezellige winkeltjes op u wachten. Beklim de heuvel waar het Palamidi gelegen is, dat nog steeds toegankelijk is. Deze oude Venetiaanse burcht dateert uit de middeleeuwen en van hieruit heeft u een adembenemend uitzicht over de omgeving en de zee in de diepte onder u. Voor de kust ligt op een eilandje een andere burcht, de Bourtzi. Eveneens Venetiaans is het in vroeger tijden gebouwd om bescherming te bieden tegen piraten.

Saronische eilanden
Vlak voor de kust liggen een aantal eilanden die vanuit onder andere Ermioni, Porto Cheli en Kosta bereikbaar zijn. Taxibootjes brengen u naar het kleine Hydra, Spetses of Poros waar u rustig een dag door kunt brengen, de tijd vergetend en uzelf onderdompelend in authentiek Grieks eilandleven.

Kanaal van Korinthe
Wellicht het eerste wat u op uw weg naar Argolis tegenkomt, is het Kanaal van Korinthe. Dit gegraven kanaal scheidt het vasteland van Griekenland met de Peloponnesos en wordt over de gehele lengte overspannen door zes bruggen. Aan beide zijden verheffen zich rotswanden die 70 meter hoog zijn. Een stop bij de brug van Isthmia gunt u het beste zicht op dit indrukwekkende schouwspel. Traditie voor vele Grieken is om een uitstapje naar het kanaal af te sluiten met een of twee souvlaki spiesjes in een van de tavernes aan de overkant van de brug, ongeacht het uur van de dag. Geen slechte gewoonte denken we zo.