Vathi

Vathi

1 / 22
Marmakas

Marmakas

2 / 22
Vathi

Vathi

3 / 22
Kioni

Kioni

4 / 22
Vathi

Vathi

5 / 22
Vathi

Vathi

6 / 22
7 / 22
Alykes

Alykes

8 / 22
Kioni

Kioni

9 / 22
Vathi

Vathi

10 / 22
Vathi

Vathi

11 / 22
Vathi

Vathi

12 / 22
Vathi

Vathi

13 / 22
Frikes

Frikes

14 / 22
Vathi

Vathi

15 / 22
Maramakas

Maramakas

16 / 22
Filiatro

Filiatro

17 / 22
Kioni

Kioni

18 / 22
Afales

Afales

19 / 22
Vathi

Vathi

20 / 22
21 / 22
22 / 22
Regio Informatie
Bezienswaardigheden

Over Ithaki

Lieflijk, kleinschalig, charme, nostalgie. Ithaki, klein en tegelijk groot door de geschiedenis die het eiland kent en dan met name het bekende mythologische verhaal de Odyssee, over de zeeheld Odysseus. Ithaki, zijn geliefde thuisland dat een synoniem is geworden voor de liefde voor het geboorteland en de heimwee die hieruit voortvloeit voor hen die in het buitenland leven.

Ithaki maakt deel uit van de Ionische eilanden en ligt ten oosten van Kefalonia en ten westen van het vasteland van Epiros. Het heeft een lange en smalle vorm en op het smalste punt is het slechts twee kilometer verwijderd van Kefalonia. De diepe baai van Molos aan de oostkant deelt het eiland bijna middendoor. Een steile en rotsachtige kustlijn kenmerkt Ithaki, met hier en daar lieflijke stranden. Dankzij de regen die er in de winter valt en die wordt vastgehouden door de grond is er een prachtige groene vegetatie. Het contrast met de turquoise zee die het eiland omlijnt zorgt voor een fraaie aanblik.

Niet alleen Odysseus, maar ook de scheepvaart is diepgeworteld in de cultuur van Ithaki. De bewoners zijn erg trots op deze traditie en bijna iedere familie mag een kapitein of zeeman onder zich rekenen. In dat licht is het niet verwonderlijk dat waar u ook komt, in een café, restaurant of een winkel, een foto van een schip of een kapitein in uniform de muur siert.

De in het zuiden gelegen hoofdstad van het eiland, Vathi, is tegen een helling gebouwd en kijkt over de baai van Molos. De vele nog duidelijk aanwezige Venetiaanse invloeden geven de stad een bijzondere charme. Slenter door de geplaveide straatjes, de ‘katounia’ en bewonder de met karakteristieke rode dakpannen bedekte huizen en statige herenhuizen. Strijk neer op een terrasje in de haven, onder het genot van een drankje is het geen straf de dobberende zeiljachten die hier 's zomers voor anker liggen, te aanschouwen. In het noorden van het eiland zijn enkele ongerepte dorpen te vinden die van een oogverblindende schoonheid zijn.

Bezienswaardigheden

Oudheden
Zo klein als Ithaki is, biedt het desondanks veel mogelijkheden om in de historie te duiken. Het mythische paleis van Odysseus mag bijna niet overgeslagen worden. Het dorpje Pilikata ligt vlak bij Stavros en zou naar aanleiding van eerdere opgravingen de plek zijn waar het mythisch paleis van Odysseus ooit stond. Recente opgravingen echter suggereren dat het paleis in Agios Athanasios, in de buurt van Exogi, stond. Beide plekken zijn hoe dan ook de moeite van het bezoeken waard en bieden een indrukwekkende blik op ruïnes en diverse opgravingen die zijn blootgelegd.

Dorpjes
Op de Niritos, de hoogste berg van Ithaki, ligt de vroegere hoofdstad van het eiland, Anogi. In de Byzantijnse tijd beleefde het dorp haar bloeitijd en het is dankzij de hoge ligging aardig buiten schot gebleven waar kustdorpjes piratenaanvallen te verduren hadden. De kerk in het dorpje bezit een flink aantal fraaie fresco's die de moeite van het bekijken meer dan waard zijn. Exogi, een bergdorp gelegen in het noorden, bezit nog enkele Venetiaanse traditionele huizen en de Agia Marina kerk in het dorp is een opvallende verschijning met haar blauwe koepel. De route naar Exogi is prachtig, rijdend langs olijfboomgaarden en dennenbossen. Een adembenemend uitzicht op de turquoise zee bij de baai van Afales en de witte steile kliffen eromheen is de kers op de taart.

Van een heel andere orde is het vissersdorpje Frikes, gelegen in het noordoosten van Ithaki. Het haventje wordt omzoomd door gezellige tavernes en de buit van de dag wordt 's avonds op overheerlijke wijze opgediend. Een wandeling door de met dennenbomen begroeide bergen en valleien leidt naar diverse kiezelstrandjes waar een verkoelende duik in het heldere water de beloning is.

Wandelen en fietsen
De prachtige natuur leent zich er uitstekend voor om te voet of per fiets te worden ontdekt. De uitzichten onderweg zijn veelal fenomenaal en wandelpaden zijn er te over. Laat het bergachtige landschap u er niet van weerhouden om de fiets te pakken, in de haven van Ithaki worden niet alleen gewone fietsen verhuurd, maar ook enkele elektrische fietsen die speciale dikke banden hebben. Een andere tak van sport proberen? Een kajaktocht behoort ook tot de mogelijkheden, vanaf de haven van Vathi zijn er diverse opties voor zowel beginners als gevorderden.