VvKR logo
Corfu-stad

Corfu-stad

1 / 35
Doukades

Doukades

2 / 35
Vlacherna klooster

Vlacherna klooster

3 / 35
Petalia

Petalia

4 / 35
Skripero

Skripero

5 / 35
Het oude fort, Corfu-stad

Het oude fort, Corfu-stad

6 / 35
Mouse Island

Mouse Island

7 / 35
Gouvia

Gouvia

8 / 35
Kassiopi

Kassiopi

9 / 35
Mirtiotisa

Mirtiotisa

10 / 35
Oud Perithia

Oud Perithia

11 / 35
Doukades

Doukades

12 / 35
Doukades

Doukades

13 / 35
Doukades

Doukades

14 / 35
Sinarades

Sinarades

15 / 35
Sinarades

Sinarades

16 / 35
Kouramades

Kouramades

17 / 35
Kouramades

Kouramades

18 / 35
Corfu-stad

Corfu-stad

19 / 35
Corfu-stad

Corfu-stad

20 / 35
Corfu-stad

Corfu-stad

21 / 35
Achillion

Achillion

22 / 35
23 / 35
Myrtiotissa

Myrtiotissa

24 / 35
Kouloura

Kouloura

25 / 35
Paleokastritsa

Paleokastritsa

26 / 35
Paleokastritsa

Paleokastritsa

27 / 35
Paleokastritsa

Paleokastritsa

28 / 35
Paramonas

Paramonas

29 / 35
Oud-Perithia

Oud-Perithia

30 / 35
Chlomos

Chlomos

31 / 35
Agios Georgios Pagon

Agios Georgios Pagon

32 / 35
33 / 35
34 / 35
35 / 35
Regio Informatie
Bezienswaardigheden

Over Corfu

Dit eiland is gelegen in de Ionische Zee en is met een oppervlakte van een kleine 600 km² het een-na-grootste eiland van de Eptanisa, beter bekend als de Ionische Eilanden. De naam Corfu is afgeleid van het Griekse woord voor top en is waarschijnlijk te danken aan de twee heuveltoppen waarop de oude burcht in Corfu-stad is gebouwd. De Grieken hanteren bij voorkeur de naam Kerkyra. De groene natuur, schitterende kustlijn, de culturele hoofdstad en de overheerlijke, lokale keuken maken Corfu tot een geliefde bestemming voor een veelzijdige vakantie.

Gevarieerd landschap
Corfu is rijk bedeeld met een weelderige natuur en afwisselende landschappen. Vanwege de vele pijnbomen, cipressen en olijfbomen wordt het eiland ook wel groene parel van de Middellandse Zee genoemd. De wilde bloemenpracht, waaronder zeldzame orchideeën, zorgen voor de nodige kleur in dit overwegend groene landschap. Van oost naar west lopen twee bergruggen die het eiland als het ware in drieën verdelen.

Het noorden wordt gekenmerkt door een spectaculaire kustlijn met rotsachtige baaien in het oosten en uitgestrekte zandstranden aan de westkust. In het bergachtige binnenland bevindt zich de Pantokrator-berg, met een hoogte van 906 meter de hoogste bergtop van het eiland. Traditionele dorpen nemen de bezoeker even mee terug in de tijd en vormen een scherp contrast met de levendige badplaatsen aan de kust.

Het centrale deel van Corfu bestaat voornamelijk uit heuvelachtig landschap, afgewisseld met enkele vruchtbare vlaktes. Hier liggen ook de hoofdstad, Corfu-stad, en het voormalig buitenverblijf van keizerin Elisabeth van Oostenrijk, beter bekend als keizerin Sisi. Aan de oostkust bevinden zich mooie zandstranden, terwijl de westkust wordt gekenmerkt door rotspartijen en kleine baaien met kiezelstranden.

Het zuidelijke gedeelte is het meest vlakke deel van Corfu en bestaat hoofdzakelijk uit glooiend laagland met vooral olijf- en citrusbomen. De uitgestrekte zandstranden hebben een grote aantrekkingskracht voor een relaxte dag aan zee. Natuur- en vogelliefhebbers kunnen hun hart ophalen bij het Korission-meer, een beschermd natuurgebied met een rijke flora en fauna.  

Geschiedenis en cultuur
Historische gebouwen, paleizen, kastelen en andere monumenten getuigen van de rijke geschiedenis van Corfu. Buitenlandse heersers waaronder Venetianen, Fransen, Ottomanen en Engelsen trokken door de eeuwen aan het eiland voorbij en lieten ieder op hun beurt hun sporen na. Met name de Venetiaanse invloeden zijn nog sterk aanwezig in onder andere de architectuur, muziek en de lokale keuken. Niet geheel ten onrechte wordt Corfu dan ook wel eens een eiland met een kosmopolitische uitstraling genoemd.

Tradities spelen een grote rol in het eilandleven en met name het unieke schouwspel tijdens het Grieks-orthodoxe Pasen trekt jaarlijks grote aantallen bezoekers aan. Op Stille Zaterdag, na de ochtendmis, verzamelen de inwoners van Corfu-stad zich op hun balkons en gooien aardewerken potten gevuld met water naar beneden. Deze traditie vindt zijn oorsprong in de tijd van de Venetiaanse overheersing en was bedoeld om de kwade geesten en de winter te verdrijven.

Corfu is een eiland dat voor velen wat te bieden heeft. Wilt u zich vermaken aan het strand of een tocht over het eiland maken? U zult verrast worden door de vele mogelijkheden van Corfu.

Bezienswaardigheden

Corfu-stad
Het historische centrum van deze levendige stad bestaat uit een wirwar van nauwe stegen, trappen, pleinen en met marmer geplaveide straten. Hoge, kleurrijke panden en historische gebouwen getuigen van het rijke verleden. Centraal ontmoetingspunt vormt de Esplanade, ofwel Spianada, het grote plein van de stad. Hier bevindt zich ook het Liston, een lang gebouw met gewelfde galerijen, bogen en lantaarns dat werd ontworpen door een Franse ingenieur. Het oude fort even ten zuidoosten van het centrum, dateert uit de Venetiaanse tijd en biedt prachtig uitzicht over de stad. In 2017 werd Corfu-stad door UNESCO tot werelderfgoed uitgeroepen.

Vlacherna-klooster
Dit kleine klooster, daterend uit de 17e eeuw, is gelegen op een schiereiland bij Kanoni, een van de oude wijken van Corfu-stad. Deze schilderachtige plek is een van de meest gefotografeerde plekken van Corfu. Het wordt niet meer bewoond, maar de kleine kapel van het klooster is nog altijd te bezichtigen. Vanaf het schiereiland vertrekken excursiebootjes naar Pontikonisi, het zogenaamde Muizeneiland, dat direct in het verlengde ligt.

Achillion
Dit paleis werd gebouwd in opdracht van de Oostenrijkse keizerin Elisabeth, beter bekend onder de naam keizerin Sisi, en deed dienst als buitenverblijf. Jaren later genoot ook de Duitse keizer Wilhelm II hier van zijn rust. Het paleis is geheel gerenoveerd en de voor het publiek toegankelijke kamers zijn ingericht in de stijl van de keizerin. Ook zijn hier nog sommige van haar juwelen en kleding te bezichtigen. Het paleis wordt omgeven door een indrukwekkende beeldentuin.

Canal d'Amour
Aan de noordwest kust van Corfu ligt een bijzonder natuurverschijnsel. Inhammen die ontstaan zijn doordat de zee het zachte zandsteen tussen de rotsen weg heeft geslepen. De rotsen zijn in duidelijk zichtbare lagen opgebouwd en variëren in de kleurtinten geel tot groen. Verschillende paden en trappen leiden naar kleine stranden aan de voet van deze formaties. De bekendste van deze inhammen is het zogenaamde Canal d’Amour. Het verhaal wil dat elk stel dat door dit ‘liefdeskanaal’ zwemt, voor altijd samen zal blijven.

Dorpen
Er is een scala aan traditionele bergdorpen, pittoreske vissersplaatsen en levendige badplaatsen op Corfu. Fraai gelegen kustplaatsen zoals Kalami en Agni staan bekend om de mooie, landschappelijke omgeving en de tavernes met lokale visgerechten, in traditionele dorpen zoals Chlomos en Doukades zijn nog altijd de Venetiaanse invloeden te bewonderen en in badplaatsen zoals Messonghi of Glyfa heerst een gezellige drukte.