Chania

Chania

1 / 28
Chania

Chania

2 / 28
Chania

Chania

3 / 28
Chania

Chania

4 / 28
Chania

Chania

5 / 28
Chania

Chania

6 / 28
Argyroupoli

Argyroupoli

7 / 28
Kalives

Kalives

8 / 28
Botanische tuinen

Botanische tuinen

9 / 28
Atsipopoulo

Atsipopoulo

10 / 28
Paleochora

Paleochora

11 / 28
12 / 28
Falasarna

Falasarna

13 / 28
Kournas lake

Kournas lake

14 / 28
Chrisoskalitisa

Chrisoskalitisa

15 / 28
Balos

Balos

16 / 28
Paleochora

Paleochora

17 / 28
Paleochora

Paleochora

18 / 28
Paleochora

Paleochora

19 / 28
Paleochora

Paleochora

20 / 28
Elafonisi

Elafonisi

21 / 28
Elafonisi

Elafonisi

22 / 28
23 / 28
24 / 28
25 / 28
Vamos

Vamos

26 / 28
27 / 28
28 / 28
Regio Informatie
Bezienswaardigheden

Over West-Kreta

Het meest zuidelijke en tevens grootste eiland van Griekenland is Kreta. Het eiland is hemelsbreed 260 kilometer lang en de breedte varieert van dertien tot vijftig kilometer. Er zijn vier provincies van west naar oost, te weten Chania, Rethymnon, Heraklion en Lasithi. In de hoofdstad van het eiland, Heraklion, woont het merendeel van de inwoners.  

Het noorden heeft een heuvelachtig landschap en er zijn mooie zandstranden en baaien. Een van de hoogste bergketens van het eiland liggen op West-Kreta; de Lefka Ori, dat witte bergen betekent. Verschillende toppen reiken tot ver boven de 2000 meter en blijven in het voorjaar lang met sneeuw bedekt. De naam witte bergen komt hier echter niet vandaan, maar van het lichte gesteente waar ze uit bestaan, de naam Kreta is verwant aan het woord krijt. 

De westkust van het eiland wordt gesierd door de meest prachtige zandstranden. Zo wordt het strand Elafonissi dat met het roze- en turkooiskleurige zand ook wel de Kretenzer Malediven genoemd en is de lagune van Balos een van de mooiste plekken van het eiland. 

Chania
De tweede stad van Kreta, na Heraklion, is Chania. De stad is gelegen aan de noordwest kust en zonder twijfel de mooiste stad van Kreta. Met name het Venetiaanse tijdperk heeft zijn stempel op de stad gedrukt. Diverse Venetiaanse monumenten, kleurrijke huizen, knusse straatjes met winkels en de haven sieren deze gezellige stad. In de markthal, die er ten tijde van de Turken al was, worden etenswaren als groenten, fruit, vlees, vis, verse kruiden en honing te koop aangeboden. Maar ook kleding, lederwaren en keramiek zijn hier aan te schaffen. Op de pleintjes in de stad en langs de haven treft men gezellige terrassen waar het heerlijk toeven is. 

In de 16e eeuw bouwden de Venetianen een fort in Chania naast de ingang van de haven. De haven was lange tijd een belangrijk handelscentrum, maar wordt sinds de 19e en 20e eeuw geleidelijk rustiger. Schepen werden te groot en weken vaker uit naar de haven van Souda. Hierdoor wordt de haven van Chania tegenwoordig veelal gebruikt door kleine boten en jachten. Op een deel van het fort staat een gebouw waarin in vroeger tijden Venetiaanse mariniers verbleven. Momenteel is hierin het Maritiem Museum gevestigd. 

Flora en Fauna 
Gedurende het hele jaar kan men genieten van de veelzijdige natuur van Kreta. Het voorjaar zorgt voor een waar kleurenpalet in het bos, op berghellingen en langs de wegen. Soorten als anemonen, narcissen, oleanders, orchideeën, bougainvilles, sinaasappelbomen en mandarijnen groeien op het eiland. In het dorp Vouves kan men niet alleen het olijfmuseum te bezoeken, ook staat hier de oudste, nog altijd olijven voortbrengende olijfboom ter wereld.  

Op enkele plekken in het wild leeft de kri-kri, een soort steenbok. Volgens deskundigen zijn het verwilderden geiten. Het gebied rondom de Samariakloof is tot Nationaal Park verklaard om deze beschermde dieren voor uitsterven te behoeden. 

Het bergachtige landschap van Kreta resulteert ook in de vele indrukwekkende kloven van het eiland. Zo kan men de bij velen bekende Samaria en Imbros kloof bewandelen, maar zijn ook de wat minder bekende exemplaren de uitdaging waard.  

 

Bezienswaardigheden

Akrotiri
Het schiereiland Akrotiri is het eerste waar u mee kennis maakt wanneer u via Chania aankomt op Kreta. Naast de luchthaven is dit schiereiland het thuis van uitgerekte stranden en prachtige kloosters. De eerste president van Griekenland en vrijheidsstrijder Eleftherios Venizelos, wiens naam aan de luchthaven is gegeven, heeft hier zijn laatste rustplaats. 

In elkaars verlengde liggen een aantal kloosters die de moeite van het bezoeken meer dan waard zijn. Als eerste komt u het 17e-eeuwse klooster Agia Triada tegen, gevolgd door het Gouverneto klooster dat over een prachtige tuin beschikt. Als laatste in de rij is er het Moni Katholikou, dat alleen te voet bereikbaar is via een zandpad vanuit het Gouverneto klooster. Dit klooster is overigens niet meer bewoond. Vanaf de luchthaven volgt u de weg naar Agia Triada die u vervolgens verder naar de overige kloosters leidt. 

De eerste Griekse president, Eleftherios Venizelos, heeft een grote rol gespeeld in de opstand tegen de Turken in 1905. Zijn graf is te vinden vlak voor de stad Chania en hier vandaan is er een prachtig uitzicht over de stad Chania.  
 
Aptera
Het antieke Aptera was een strategisch gelegen stad die uiteindelijk een van de belangrijkste handelscentra van Kreta was. Het ligt ongeveer 15 kilometer ten oosten van Chania, in de richting van de baai van Souda. Op het terrein zijn de indrukwekkende overblijfselen te bewonderen, van onder andere Romeinse badhuizen en oude waterreservoirs. Het de 19e eeuw Ottomaanse fort, dat op de plaats van het oude Aptera werd gebouwd, is nog steeds te bewonderen en verheft zich hoog boven de baai van Souda, waarmee het een prachtig uitzicht biedt.  

Kournas
Het enige natuurlijke zoetwatermeer op Kreta, althans volgens degenen die het zouden kunnen weten, ligt tussen Chania en Rethymno. Het meer van Kournas ligt aan de uitlopers van de Lefka Ori. Het valt onder de bescherming van ‘Natura 2000’. Over de diepte van het meer gaan vele verhalen, waaronder de mythe dat het een bodemloos meer zou zijn. Volgens de een wel 23 meter diep, volgens de Kretenzers 40 meter, feit is dat het een prachtige plek is. Bij een lage waterstand is het mogelijk om in ongeveer een uur rond het meer te wandelen. Een tochtje over het meer per waterfiets biedt door de verschillende dieptes steeds weer andere blauwe en groene kleurschakeringen. 

Chania
Het oude centrum van Chania biedt een reis door haar turbulente geschiedenis van vele overheersingen. De haven was ooit een belangrijk centrum voor de vloot van de Venetiaanse overheersers en was door hen gebouwd naar aanleiding van een dreigende aanval van Turkse kant. Inmiddels wordt de haven met name door jachten en kleine bootjes gebruikt en is het nabijgelegen Souda een geschiktere plek voor grote boten. Een wandeling door Chania leidt u langs een wirwar van kleine steegjes met kleurrijke huizen en Venetiaanse en Turkse invloeden. Strijk neer op een van de terrasjes aan de haven en geniet van de levendigheid die, volgens sommigen, de mooiste stad van Griekenland te bieden heeft. 

Stranden
Elafonissi, ook wel de Kretenzer Malediven genoemd vanwege het kristalheldere water en haar fraaie kleurschakeringen, het bijzonder gekleurde koraalroze zand en helderwitte duinen. Het is een tocht van 75 kilometer zuidwestwaarts vanaf Chania, maar dat is het zeker waard.  

Falassarna is met de auto vanuit Chania makkelijk te bereiken. Met een totale lengte van ongeveer drie kilometer strekt dit strand zich uit.  

Vanuit Kissamos, op het uiterste westelijke puntje van Kreta, is het strand Balos te bereiken. Het heeft een lagune met prachtig helder, turquoise water. Gramvousa is een schiereiland dat tevens vanuit Kissamos te bereiken is. Een klim naar het Venetiaanse fort op dit eiland is een aanrader.  

Kloven
Het bergachtige landschap van Kreta kent een aantal indrukwekkende kloven. Voor de sportieve wandelaars onder ons is de 17 kilometer lange Samariakloof ongetwijfeld bekend, maar ook de kortere Imbroskloof is een prachtige wandeling met schitterende uitzichten. Goede wandel- of bergschoenen zijn zeker aan te raden.