VvKR logo
Porto Katsiki

Porto Katsiki

1 / 34
Vuurtoren

Vuurtoren

2 / 34
Egremni

Egremni

3 / 34
4 / 34
5 / 34
Poros

Poros

6 / 34
Sivros

Sivros

7 / 34
Mikros Gialos

Mikros Gialos

8 / 34
Mikros Gialos

Mikros Gialos

9 / 34
Mikros Gialos

Mikros Gialos

10 / 34
Gialos

Gialos

11 / 34
Karya

Karya

12 / 34
Karya

Karya

13 / 34
14 / 34
Nidri, Lefkas

Nidri, Lefkas

15 / 34
Nidri

Nidri

16 / 34
Nidri

Nidri

17 / 34
Uitzicht vanaf Nidri

Uitzicht vanaf Nidri

18 / 34
Agios Nikitas

Agios Nikitas

19 / 34
Vasiliki

Vasiliki

20 / 34
Het strand van Vasiliki

Het strand van Vasiliki

21 / 34
Amouso

Amouso

22 / 34
Het strand van Gaidaros

Het strand van Gaidaros

23 / 34
Het strand van Gaidaros

Het strand van Gaidaros

24 / 34
25 / 34
Katouna

Katouna

26 / 34
Het strand van Kavalikefta

Het strand van Kavalikefta

27 / 34
Het strand van Kavalikefta

Het strand van Kavalikefta

28 / 34
Nikiana

Nikiana

29 / 34
Nikiana

Nikiana

30 / 34
Het strand van Sivota

Het strand van Sivota

31 / 34
Het strand van Avali

Het strand van Avali

32 / 34
33 / 34
34 / 34
Regio Informatie
Bezienswaardigheden

Over Lefkas

Een bijzonder eiland, vol contrasten en eigenlijk geen eiland. Lefkas is verbonden met het vasteland via een landtong die volgens deskundigen er altijd al moet zijn geweest. Vroegere bewoners zouden een kanaal door deze landtong hebben aangelegd. Een drijvende brug verbindt Lefkas tegenwoordig het vasteland waardoor het gemakkelijk is om naar Epiros of Centraal Griekenland te reizen. 

Het eiland kent grote contrasten. De oostkust is lieflijk en gezellig met levendige havenplaatsjes zoals Nidri en ertussendoor verweven prachtige stranden, terwijl de westkust een ruige schoonheid bezit met steile kliffen. Het is betrekkelijk klein en indrukwekkend mooi, waardoor het des te verwonderlijker is dat het nooit door de massa is ontdekt. Gelukkig maar, er valt genoeg te ontdekken en in het binnenland lijkt de tijd te hebben stilgestaan. De natuur is er rijkelijk groen, veroorzaakt door de regen die sowieso altijd meer aan de westkant van Griekenland valt. Geen reden voor zorgen echter, die valt praktisch alleen in de wintermaanden. 

De naam Lefkas, of Lefkada, zoals het eiland in het Grieks wordt genoemd, is afgeleid van het Griekse woord levkos, wit. Op de zuidwestpunt van het eiland ligt een zeventig meter hoge krijtrots die Lefkatas heet en in vroeger tijden was deze kaap de enige bezitter van deze naam. De rots was het toneel van huiveringwekkende sprongen in de diepte, volgens de overlevering opgedragen door priesters van Apollo. Ooit zou hier namelijk een tempel voor hem hebben gestaan. De bekende dichteres Sappho van het eiland Lesbos zou hier opzettelijk haar leven hebben beëindigd, ingegeven door liefdesverdriet.  

Bezienswaardigheden

Santa Mavra 
Vlak voor aankomst op Lefkas is het fort van Santa Mavra te bewonderen. Het ligt vlak voor de drijvende brug en dateert uit 1300. Ondanks de roerige geschiedenis van overheersingen, verwoestingen en branden is het goed bewaard gebleven en wordt het in de zomer veelvuldig gebruikt als setting voor concerten en diverse culturele evenementen. Tijdens een bezoek aan het fort valt ook een uit de 15e eeuw daterende kerk te bezichtigen. De drijvende brug die na het fort naar Lefkas leidt, verbindt het vasteland met het eiland en kan gedraaid worden wanneer boten het kanaal willen passeren.  

Lefkas-stad 
De weg vervolgend is Lefkas-stad de eerste plaats die op de route ligt. Hoewel niet oud, is deze stad wel bijzonder sfeervol en er heerst een gezellige drukte. Het plein in het midden van de stad biedt de lokale bevolking de perfecte plaats om elkaar te ontmoeten en bij te kletsen onder het genot van een hapje of drankje. Door de smalle schilderachtige straatjes slenteren is een aangename bezigheid. 

Stranden 
Ontelbare stranden zijn er om van te genieten en met name die aan de westkust gelegen zijn indrukwekkend met hun witte stranden en de fel afstekende turquoise zee. Om ze allemaal hier te benoemen is wat veel, maar het meest gefotografeerde strand, het bijzonder fotogenieke Porto Katsiki, willen we u niet onthouden. Geheel omgeven door een loodrechte witte rotswand is het de moeite van een bezoek meer dan waard. Al was het alleen maar om het als mooiste en schoonste bestempelde strand van Griekenland een keer te hebben gezien.  

Binnenland 
In het groene binnenland lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Katouna en Karia zijn een paar traditionele bergdorpen die een stap terug in de tijd lijken te zijn. De laatste staat met name bekend om de borduurkunst en tijdens een wandeling door het dorp zal een blik door een openstaand raam een kijkje gunnen op een vrouw die de weefkunst verstaat. De gebruikte patronen zijn uniek voor het eiland. Katouna lijkt zo van een ansichtkaart te zijn geplukt met haar dorpsplein waar zich de enige taverna van het dorp bevindt en de traditionele huizen. Kijk niet verbaasd op wanneer een ezel, ingezet als vervoermiddel, uw pad kruist.