VvKR logo
Shipwreck beach

Shipwreck beach

1 / 24
Agios Dionysios-kerk

Agios Dionysios-kerk

2 / 24
Agios Dionysios-kerk

Agios Dionysios-kerk

3 / 24
Agios Dionysios-kerk

Agios Dionysios-kerk

4 / 24
Argassi

Argassi

5 / 24
Windmill, Skinari

Windmill, Skinari

6 / 24
Blue Caves

Blue Caves

7 / 24
Korakonisi

Korakonisi

8 / 24
9 / 24
Marathias

Marathias

10 / 24
Damianos Caves

Damianos Caves

11 / 24
Katastari

Katastari

12 / 24
Porto Vromi

Porto Vromi

13 / 24
Gerakari

Gerakari

14 / 24
Het strand van Dafni

Het strand van Dafni

15 / 24
Zakynthos-stad

Zakynthos-stad

16 / 24
Zakynthos-stad

Zakynthos-stad

17 / 24
Agios Georgios

Agios Georgios

18 / 24
Caretta Caretta schildpadden

Caretta Caretta schildpadden

19 / 24
Anafonitria

Anafonitria

20 / 24
Agios Nikolaos

Agios Nikolaos

21 / 24
Cameo Island

Cameo Island

22 / 24
Agios Nikolaos

Agios Nikolaos

23 / 24
Exo Chora

Exo Chora

24 / 24
Regio Informatie
Bezienswaardigheden

Over Zakynthos

Zakynthos, of ook wel bekend als Zante, is bij velen bekend als het eiland voor zonaanbidders. Maar niets is minder waar voor dit eiland dat in een ver verleden Fioro di Levante, Bloem van het Oosten, werd genoemd. De Venetianen die ooit over het eiland heersten gaven Zakynthos deze prachtige naam, ingegeven door de enorme hoeveelheid soorten bloemen die op het eiland te vinden zijn. Welgeteld meer dan 7000 soorten komen hier voor, maar dit was niet de enige reden: het eiland is prachtig groen en vruchtbaar door ondergrondse waterbronnen. Het eiland heeft haar naam te danken aan wat de eerste persoon die het bewoonde moet zijn geweest, Zakynthos, de zoon van Dardanus, de stamvader van de Trojanen.

Niet zonder reden stond Zakynthos aanvankelijk bekend als het eiland waar je moest zijn voor een zonvakantie. De 123 kilometer lange kustlijn is daar debet aan, met afwisselend hoge kliffen en rotspartijen aan de westkust en aantrekkelijke witte zandstranden met azuurblauw water in het zuidoosten.

Zakynthos-stad
Maar Zakynthos is veel meer dan zon, zee en strand, zoveel mag duidelijk zijn. In het binnenland zijn tal van karakteristieke bergdorpen met de sfeer van toen en diverse kloosters en oude gebouwen. In de hoofdstad, Zakynthos-stad, vormen de haven en een aantal pleinen het middelpunt. Het wordt gekenmerkt door een kleurrijke mix van oud en nieuw en kent wat Venetiaanse elementen. Door een grote aardbeving zijn veel van de oude bouwwerken met Venetiaanse, Franse en Engelse elementen helaas vernietigd, maar gelukkig zijn er toch ook enkele bewaard gebleven. Een fraai uitzicht over de stad heeft u vanaf het Venetiaanse fort, gelegen op de top van de heuvels, in de wijk Bochali.

Unieke keuken
Zakynthos kent een unieke keuken, door veel Grieken zelfs eigenwijs genoemd. Het is een rijke, intense en eigen keuken, mede door de vruchtbare grond, een grote vallei in het midden van het eiland en het microklimaat. Een eigen variatie tomaten smaken intenser en fruit zoals honingmeloenen en aardbeien heeft een rijkere smaak. Er zijn veel wijngaarden over het eiland te vinden en een groot aantal druiven daarvan wordt gedroogd en daarna als rozijnen geëxporteerd. Van generatie op generatie bewaren de inwoners hun traditionele recepten en zorgen er op deze wijze voor dat hun culinaire erfgoed niet verloren gaat.

Caretta Caretta
Een van de grootste zeeschildpadden, de Caretta Caretta, heeft met name de stranden van Zakynthos uitgekozen als broedplaats voor haar eieren. Alhoewel dit elders in Griekenland ook gebeurt, wordt Zakynthos toch het meest bezocht. Naast het National Marine Park, een beschermd natuurreservaat, is er tevens een speciaal informatiecentrum opgezet, gerund door vrijwilligers. Gedurende het seizoen is dit centrum te bezoeken van juni tot september.

Bezienswaardigheden

Navagio Beach
Een strand met een verhaal, het in vroeger tijden genaamde strand Agios Georgios en nu bekend onder de naam Navagio beach, oftewel Shipwreck Beach. Het inmiddels door roest gekleurde scheepswrak is een van de bekendste publiekstrekkers op Zakynthos. Na een storm was het onfortuinlijke schip tegen de kliffen gebotst en aangespoeld en daar is het blijven liggen. De autoriteiten wisten niet zo goed wat ze ermee aan moesten en toen bleek dat het scheepswrak een attractie bleek te worden voor de bezoekers van het eiland heeft men het zo gelaten. Het strand is alleen per boot te bereiken, maar kan ook vanaf een uitkijkpunt hoog boven het strand bewonderd worden. 

Bochali
Achter het levendige Zakynthos-stad ligt een verborgen parel, de wijk Bochali. Heuvelopwaarts leiden smalle straatjes en steegjes naar deze prachtige plek, vanwaar van een ongekend uitzicht over de haven en huizen van de stad, de baai van Laganas en de Ionische Zee kan worden genoten. Het is een klim die de moeite meer dan waard is, zelfs onderweg al. De dichter Solomos raakte hier ooit geïnspireerd en schreef ‘Ode aan de Vrijheid’ dat heden ten dage het nationale volkslied van Griekenland is. Deze oude wijk was gebouwd rondom een kasteel en de restanten van oude huisjes zijn nog hier en daar zichtbaar. Eenmaal boven is het fort met Venetiaanse elementen uw beloning. 

Levendige badplaatsen en verstilde dorpjes
Aan de kustlijn rijgen zich het ene na het andere zandstrand aaneen en daarmee ook diverse badplaatsen. Agios Nikolaos is een gemoedelijke plaats met tavernes en een eilandje dat dezelfde naam draagt voor de kust. Vanuit hier vertrekken bootjes naar de Blue Caves, grotten met onwaarschijnlijk blauw water in diverse kleurschakeringen en met een prachtige lichtinval. Wat verder naar het zuiden ligt de baai van Xigia, waar zwavel- en collageenhoudend water een natuurlijke spa vormen. Keri in het zuidwesten is een badplaats met een haventje en enkele tavernes en in het dorp boven op de berg is de traditionele architectuur van Zakynthos met een doolhof van nauwe straatjes en steegjes. Rondom Zakynthos-stad liggen Alykes, Tsilivi en Argasi, met populaire lange zandstranden.  

In het binnenland treft u een heel ander beeld aan. Knusse dorpjes die aan vroeger doen denken, omringd door weelderig groen. Kiliomenos is herkenbaar aan de karakteristieke, Frans aandoende klokkentoren die boven het dorp uitprijkt. Agios Leon en Exo Chora liggen vervolgens op de route en de laatste staat met name bekend om de oudste olijfboom van Zakynthos, te vinden naast de kerk van het dorp. Tevens zijn hier oude putten en waterreservoirs te bewonderen. Loucha, Gyri, Kampi en Maries liggen ook op uw weg, allemaal dorpen die het levende bewijs zijn dat Zakynthos zoveel meer is dan alleen maar een eiland voor zonaanbidders. Het Askos Stone Park biedt een kleine onderbreking tijdens deze prachtige tocht over het eiland. Gelegen midden tussen het groen kunt u hier heerlijk wandelen tussen de dieren en rijkelijke vegetatie met restanten van onder andere oude boerderijen en waterputten die het geheel omlijsten.  

Marathonisi
Gelegen in de baai van Laganas lijkt dit eiland wel op een schildpad en dit is niet eens zo'n wonderlijke gedachte als je nog eens goed naar de vorm kijkt. Het eiland is de broedplaats van de Caretta Caretta schildpad, waarvoor het warme zand de perfecte plaats vormt om haar eieren te leggen. Het eiland maakt deel uit van het National Marine Park van Zakynthos, dat zich onder andere bezighoudt met het beschermen van de waterschildpad. De vele excursies naar dit eiland zijn door hun drukke karakter niet erg bevorderlijk voor het broedgedrag van de schildpadden. Het is daarom een beter idee om in alle vroegte, of juist laat op de dag met een kano naar het eiland te gaan, mocht u toch de schildpadden willen zien.