Parga

Parga

1 / 37
Meteora kloosters

Meteora kloosters

2 / 37
Ioannina

Ioannina

3 / 37
Parga

Parga

4 / 37
Parga

Parga

5 / 37
Parga

Parga

6 / 37
Parga

Parga

7 / 37
Parga

Parga

8 / 37
Parga

Parga

9 / 37
Acheron rivier

Acheron rivier

10 / 37
Papingo

Papingo

11 / 37
Parga

Parga

12 / 37
Zagoria

Zagoria

13 / 37
Vikos-kloof

Vikos-kloof

14 / 37
Parga

Parga

15 / 37
Parga

Parga

16 / 37
Bruggen van Zagoria

Bruggen van Zagoria

17 / 37
Parga

Parga

18 / 37
Lichnos

Lichnos

19 / 37
Sivota

Sivota

20 / 37
Agia Paraskevi

Agia Paraskevi

21 / 37
Zeri beach

Zeri beach

22 / 37
Stavendo beach

Stavendo beach

23 / 37
Lichnos

Lichnos

24 / 37
Valtos-Beach

Valtos-Beach

25 / 37
Parga

Parga

26 / 37
Dodoni

Dodoni

27 / 37
Parga

Parga

28 / 37
Kasteel van Ali Pasja

Kasteel van Ali Pasja

29 / 37
Parga

Parga

30 / 37
Parga

Parga

31 / 37
Parga

Parga

32 / 37
Paramithia

Paramithia

33 / 37
Watervallen in het achterland

Watervallen in het achterland

34 / 37
Grot van Perama

Grot van Perama

35 / 37
Parga

Parga

36 / 37
Parga

Parga

37 / 37
Regio Informatie
Bezienswaardigheden

Over Epiros

De provincie Epiros kent een rijke natuur en cultuur, waardoor men nooit uitgekeken raakt. De kustlijn is een aaneenschakeling van prachtige stranden, variërend van kiezel tot fijnzand. De kustplaatsen Parga en Sivota zijn hier smaakmakers als het gaat om gezelligheid in tavernes, in de haven, langs de boulevard en er is een ruim assortiment aan winkels. Een vakantie in deze plaatsen zal u iedere dag een uitgebreid scala van mogelijkheden geven om u een goede tijd te bezorgen. Met een bootje de zee op of liever georganiseerd en aanleggen bij de diverse stranden is mogelijk. Een blik vanaf de helderblauwe zee naar de diepgroene bergen van het vasteland laten een onvergetelijke herinnering bij u achter.

Sivota is een gemoedelijk dorp met een levendige haven, omringd door tavernes en winkels. Een wandeling over de kade biedt u een levendige blik op de gezelligheid die in dit dorp heerst. De boten liggen te dobberen in de haven, de Grieken maken hun zogenaamde volta, waarbij het gaat om kijken en gezien worden. Daarna strijkt men neer op een van de terrassen om de avond af te sluiten met een smakelijk diner of een drankje in een van de bars. Het dorp heeft aan beide zijden verschillende stranden, sommige met ligbedden en parasols, andere paradijselijk alleen voor u.

Wilt u het achterland verkennen dan is dat in Epiros zeker de moeite waard. Door de vele rivieren en meren is de provincie erg groen. De rivier Arachthos mondt uit in de grote baai Ambrakikos en de rivier Thyamis vormt een delta bij Igoumenitsa. Bij deze delta kunnen vogelliefhebbers diverse trekvogels spotten. De rivier Aoos is minder imposant, maar is erg bekend doordat deze door de Vikos-kloof stroomt. Een van de mooiste en grootste bergmeren is het Pamvotis-meer bij Ioannina. Er valt veel te verkennen op het gebied van natuur, cultuur en activiteiten. Maak bijvoorbeeld een hike in een van de kloven, een kanotocht op de rivieren of een mountainbiketocht over de hellingen.

Zagoria
De naam Zagoria komt van het Slavische woord Zagori, dat letterlijk "achter de bergen" betekent. Sinds mensenheugenis wonen hier mensen. Op dit moment zijn er nog zesenveertig dorpen bewoond die de karakteristieke architectuur van toen hebben behouden. De dorpen worden gekenmerkt door huizen waarvan zowel muren als daken gemaakt zijn van opeengestapelde platte stenen. Het is een soort leisteen, het zogenaamde gneis. Ook de kerken, dorpspleinen en geplaveide dorpsstraten zijn gemaakt van dit leisteen. Door de enigszins grijze kleur van dit materiaal lijken de dorpen op te gaan in de enorme berghellingen waartegen ze gebouwd zijn. In dit gebied vindt men vele boogbruggen die eeuwen geleden over de geulen en rivieren zijn gebouwd van losse stenen. 's Winters groeiden de beken uit tot woest stromende rivieren en door de bruggen werd het pad begaanbaar gehouden. Vaak hing er onder de brug een klok. Als de klok tot luiden werd gebracht door de wind, betekende dit dat de overgang gevaarlijk was. De harde wind of storm kon ertoe leiden dat men van de brug in de rivier werd geblazen.

Bezienswaardigheden

Epiros heeft veel te bieden aan zijn gasten. Van cultuur tot natuur en van strand tot actief. Onderstaand een aantal bezienswaardigheden van Epiros.

Ioannina
Ioannina is een oude stad aan het Pavotis-meer, in het binnenland van Epiros. Het is een bruisende stad en tegelijkertijd pittoresk en kent een nieuw en een oud deel. Het oude deel wordt gedomineerd door de ommuurde stad met burcht en de levendige kade van het meer. In het Pamvotis-meer bevindt zich een eiland dat van zichzelf ook levendige gezelligheid kent van tavernes, winkels en enkele kloosters. Een blikvanger van de stad is de moskee van Ali Pasha. Ali Pasha was een Albanese machthebber en gouverneur van Albanië en Epiros. Hij regeerde met harde hand en werd door zijn eigen machthebbers om het leven gebracht. Onder zijn scepter kwam Ioannina tot grote bloei.
In de omgeving van Ioannina bevindt zich Perama, het grootste grottenstelsel van Griekenland. Verlaat u de stad richting het westen, dan komt u bij Dodoni, waar een groot en goed bewaard amfitheater is.

Vikos kloof
Midden in het Nationaal Park Vikos-Aoos bevindt zich de Vikos kloof, met een lengte van 26 kilometer, een breedte variërend van enkele meters tot 400 meter en dieptes tot meer dan 700 meter. Voor de wandelaar is de kloof een echte uitdaging, waarvoor een goede lichamelijke conditie nodig is. Alleen onder begeleiding kan men van het begin tot het einde wandelen.

In de Vikos kloof vindt nog een andere kloof zijn oorsprong, namelijk de Aoos kloof. Door alle geulen en kloven vinden talrijke bergstromen hun weg en vormen uiteindelijk samen de rivier Aoos.

Acheron rivier
Achter de Acheron rivier gaat een verhaal schuil uit de Odyssee van Homerus; het orakel van Nekromanteion, ook wel het Dodenorakel. Het is vlak bij het dorp Mesopotamos, dat tussen de rivieren betekent. Een van deze rivieren is de Acheron. In vroeger tijden was men ervan overtuigd dat deze rivier in verbinding stond met de Styx, die de grensrivier met het dodenrijk zou zijn. Charon, de veerman, zette de doden over naar het dodenrijk in ruil voor een munt. Deze munt werd in de mond van de overledene gelegd. Men geloofde dat de zielen van de overledenen de toekomst konden voorspellen en allerlei verborgenheden konden laten zien. De priesters wilden hier het liefst zo dicht mogelijk in de buurt zijn en vestigden zich aan de Acheron. Als iemand van het gewone volk raad wilde van een overledene dan werd deze door de priester meegenomen door aardedonkere gangen en doolhoven in het heiligdom. Hij bracht offers en kreeg zaden of vruchten te eten die geestverruimend werken of juist het tegenovergestelde effect hadden. Dit nam maar liefst een maand in beslag, waardoor hij aan het eind hiervan zo gedesoriënteerd was, dat er werkelijk gedacht werd contact te hebben met de opgeroepen geest. De priester sprak hierbij wartaal, de zogenaamde orakeltaal, wat het geloof compleet maakte. Na de ontmoeting met de overledene moest de persoon drie dagen blijven om te herstellen van de shock en hij kreeg absolute zwijgplicht. Werd dit overtreden, dan was de dood het gevolg. Dit heiligdom werd in 168 voor Christus door de Romeinen verwoest.

Meteora
Nabij Kalambaka, in het binnenland van Griekenland, rijzen reusachtige rotsklompen uit het dal tot indrukwekkende hoogten. In geval van gevaar zocht men vroeger hierop bescherming en klauterde met handen en voeten naar boven. Ongeveer 700 jaar geleden vestigden monniken zich op de top van de rotsen en bouwden er kloosters, sommigen op maar liefst 300 meter hoog. Het is bijna ondenkbaar hoe zij dit voor elkaar hebben gekregen. Ze werden gebouwd om bewoners te isoleren van en beschermen tegen de overheersers in de 11e en 12e eeuw. Van enkele kloosters is slechts een beginsel te zien, deze zijn nooit afgebouwd. De Grand Meteora is het meest complete klooster met een kerk, eetzaal, oude werktuigen, manuscripten en prachtige foto's. Er zijn meer dan 24 kloosters waarvan er op dit moment nog 6 open zijn. De klim er naartoe, die tegenwoordig via uitgehouwen trappen kan worden gemaakt, is het meer dan waard en geeft een schitterend uitzicht over Kastraki.