Stranden in de buurt van Plakias

Stranden in de buurt van Plakias

1 / 41
Plakias

Plakias

2 / 41
Plakias

Plakias

3 / 41
Preveli

Preveli

4 / 41
Het strand van Preveli

Het strand van Preveli

5 / 41
Het strand van Preveli

Het strand van Preveli

6 / 41
Imbros-kloof

Imbros-kloof

7 / 41
Stranden in de buurt van Plakias

Stranden in de buurt van Plakias

8 / 41
Aradena

Aradena

9 / 41
Kastro

Kastro

10 / 41
Frangokastello

Frangokastello

11 / 41
Stranden in de buurt van Plakias

Stranden in de buurt van Plakias

12 / 41
Stranden in de buurt van Plakias

Stranden in de buurt van Plakias

13 / 41
14 / 41
15 / 41
16 / 41
Het strand van Souda

Het strand van Souda

17 / 41
Brug bij Preveli

Brug bij Preveli

18 / 41
Amoudi

Amoudi

19 / 41
Agia Pavlos

Agia Pavlos

20 / 41
Kerk

Kerk

21 / 41
Agia Galini

Agia Galini

22 / 41
23 / 41
Triopetra

Triopetra

24 / 41
Snorkelen in Zuid-Kreta

Snorkelen in Zuid-Kreta

25 / 41
Papalexakis-atelier in Rethymnon

Papalexakis-atelier in Rethymnon

26 / 41
27 / 41
Plakias

Plakias

28 / 41
Het strand van Amoudi

Het strand van Amoudi

29 / 41
Het strand van Amoudi

Het strand van Amoudi

30 / 41
Folklore museum

Folklore museum

31 / 41
32 / 41
Taverne Iliomanolis

Taverne Iliomanolis

33 / 41
Plakias

Plakias

34 / 41
Het strand van Skinaria

Het strand van Skinaria

35 / 41
36 / 41
37 / 41
Preveli

Preveli

38 / 41
39 / 41
Plakias

Plakias

40 / 41
41 / 41
Regio Informatie
Bezienswaardigheden

Over Zuid-Kreta

Het is geen onbekend feit dat Kreta een uitermate veelzijdig eiland is. En het relatief onbekende zuiden zal voor velen een nog onontdekt gebied zijn dat veel aangename verrassingen in petto heeft. Hoge, ruige bergformaties afgewisseld met droge hellingen en indrukwekkende kloven zorgen voor een fascinerende natuur. Ruige baaien en de prachtigste stranden die nog echt rustig kunnen zijn, zijn hier geen uitzondering. Van indrukwekkend tot romantisch, met de mooiste zonsondergangen en de sfeervolste tavernes.  

Ook vroeger was Kreta een eiland van aanzien. De vele restanten uit een ver en oud verleden zijn hier getuige van, overblijfselen in Knossos, Festos, Gortys en Agia Triada vormen het bewijs. De vele kerken geven een goed beeld van de levenswijze van de Grieken. Religie is hier verweven met het dagelijks leven.  

Rethymnon
De hoofdstad van de gelijknamige provincie, tevens de derde stad van het eiland. De historische sfeer die er heerst wordt veroorzaakt door de vele oude gebouwen, de meeste hiervan stammen uit de periode van de Venetiaanse en Turkse overheersing. Het Fortezza, in de 16e eeuw gebouwd door de Venetianen ter bescherming van de stad, is zichtbaar op de heuvel. Binnen de stadsmuur stonden enkele kerken en een kathedraal, die tijdens grotendeels verwoest werden toen de Turken het fort innamen. Zijn bouwden op de fundering van de kathedraal hun eigen moskee, een van de restanten die nog te bewonderen is. 

De stad telt ook diverse religieuze bezienswaardigheden, zo staan er tal van kloosters en kerken en worden diverse objecten tentoongesteld in een van de musea. Ook deze stad heeft een gezellige Venetiaanse haven, waaraan diverse tavernes en restaurants zich hebben gevestigd.  

Plakias
In het zuiden van de provincie Rethymnon ligt het vissersdorp Plakias. Men rijdt er via een prachtige route door de Kourtaliotiko kloof naartoe. Er heerst een gezellige sfeer in het dorp en langs de kade treft men diverse tavernes en winkeltjes. In omliggende bergdorpen zoals Mariou, Asomatos en Lefkogia heerst nog meer traditie en men leeft er nog zoals hun voorouders. De dorpen Myrthios en Sellia bieden prachtige uitzichten over de omgeving en de baai. Het uitgestrekte strand van Plakias is een van de vele mooie stranden en baaien die de kustlijn sieren. In de directe omgeving vindt men stranden als Damnoni, Amoudi, Amoudaki, Souda en Shinaria. Het kan, zelfs in de zomermaanden, voorkomen dat u hier de enige bezoeker bent. 

Het zuiden van Kreta kent een eigen variatie van plantengroei in vergelijking met het westen. Gewassen die ooit door pioniers zijn gebracht, zijn uitgegroeid tot een eigen soort, zoals de Kretenzische esdoorn en de Tulipa cretica, die veel weg heeft van de klaproos. Tevens groeien er diverse kruiden op de berghellingen die onder andere worden gebruikt voor de zogenaamde bergthee. 

De veelzijdige natuur van het eiland leent zich uitstekend voor het maken van wandelingen. Gaat u wandelen door het heuvellandschap dan wordt u getrakteerd op de mooiste uitzichten. De vele mooie stranden en baaien omzoomd door een helderblauwe zee langs de kust zijn erg uitnodigend. Een bezoek hieraan kan uitstekend gecombineerd worden met een kijkje in de onderwaterwereld. Ga snorkelen of duiken en ontdek het leven onder water wat Kreta te bieden heeft. 

Bezienswaardigheden

Opgravingen 
Kreta kent een rijke geschiedenis, waarvan overblijfselen in Knossos, Festos, Gortys en Agia Triada het bewijs vormen. Restanten van het Minoisch tijdperk zijn te vinden in Festos en Gortys. 

Festos
Festos is een belangrijk archeologisch erfgoed dat dateert uit ongeveer 1900 voor Christus. De stad wist zich weer te herstellen nadat het werd verwoest door een aardbeving in 1700 voor Christus, waarop in 1450 voor Christus wederom een aardbeving volgde. Hierna is de stad nooit meer opgebouwd. Volgens de Minoische bouwstijl werd ook Festos opgebouwd, er is een centraal plein met eromheen verschillende vleugels. Sinds de opgravingen in 1900 aan het licht werden gebracht heeft men veel ontdekt. Zo zijn er vele muren, trapwerken, een theater en opslagruimtes met grote urnen te bezichtigen. Ook is hier de beroemde schijf van Festos gevonden. 

Gortys
Ooit was Gortys de hoofdstad van Kreta. Mede door het innemen van Festos met bijbehorende haven in de derde eeuw voor Christus en hun vriendschap met de Romeinen in 67 voor Christus kreeg het veel macht. Het schijnt dat de stad destijds meer dan 30.000 inwoners telde. Een aanval door de Saracenen zorgde in het jaar 828 voor een verwoesting van de stad, die hierna nooit meer werd bewoond. Volgens de mythe zouden onder de plataan de god Zeus en prinses Europa samen zijn gekomen. Ondanks dat Zeus met Hera was getrouwd, kreeg hij een relatie met Europa waaruit drie kinderen volgden, een van hen was Minos. In dit gebied zijn de kapel van Agios Titos, ter ere van de eerste bisschop, een klein overdekt theater en restanten van tempels ter ere van Athena en Apollon te zien. Ook zijn er rotsblokken ontdekt met inscripties van meer dan 600 regels. 

Actief                                                                                                                                                         
Zuid-Kreta biedt talloze mogelijkheden om de benen eens goed te strekken. Voor een tocht door een van onderstaande kloven is een goede conditie en goede wandelschoenen een vereiste. 

Kourtaliotiko kloof
Tussen de bergketens van Kouroupa en Xiron ligt de Kourtaliotiko kloof. De kloof begint bij het dorp Koxare en gaat over in de kloof van Preveli. Op sommige plaatsen bereikt deze kloof van drie kilometer lang een hoogte van 600 meter. De naam heeft de kloof te danken aan een soort geklap, kourtala, dat alleen bij voldoende wind op zo'n 20 meter van de noordingang hoorbaar is. Een geluid dat veroorzaakt wordt door een stevige noordenwind die langs de grotten in de wanden van de kloof waait. 

Agia Irini kloof
Op zo’n 1200 meter hoogte is het beginpunt van de Agia Irini kloof, in het gelijknamige dorp. De kloof van negen kilometer loopt tot aan de kustplaats Sougia en heeft hoogteverschillen tot 600 meter. Over veelal rechte paden en langs een voornamelijk drooggelegde rivierbedding wandelt u door de groene kloof, waarin met name in het voorjaar prachtige bloemen en planten groeien. 

Overige kloven
Minder bekend betekent niet minder mooi. Een tocht door een minder bekende kloof brengt u juist in de ongerepte natuur. Zo is er de Aradena kloof van 7 km lang, die naar Loutro loopt en de kloof van Patsos, ook wel Agios Antonios kloof, waarbij de mogelijkheid bestaat water te moeten doorkruisen. Ten oosten van Plakias liggen ook nog de Kotsyfou kloof en Preveli kloof. Het uiteinde van deze laatste is een soort oase met brede lagune vol met palmbomen, dat alleen te voet bereikbaar is.