Molivos

Molivos

1 / 39
Mytilini

Mytilini

2 / 39
Moni Limonos

Moni Limonos

3 / 39
Moni Myrsiniotisa

Moni Myrsiniotisa

4 / 39
Molivos

Molivos

5 / 39
Molivos

Molivos

6 / 39
Molivos

Molivos

7 / 39
Molivos

Molivos

8 / 39
Molivos

Molivos

9 / 39
Molivos

Molivos

10 / 39
Kastro Mytilini

Kastro Mytilini

11 / 39
Kastro Mytilini

Kastro Mytilini

12 / 39
Eressos

Eressos

13 / 39
Skala Sykamia

Skala Sykamia

14 / 39
Plomari

Plomari

15 / 39
Plomari

Plomari

16 / 39
Plomari

Plomari

17 / 39
Agioi Anargiri

Agioi Anargiri

18 / 39
Petra

Petra

19 / 39
Oud theater Mytilini

Oud theater Mytilini

20 / 39
Romeins aquaduct

Romeins aquaduct

21 / 39
Kastro Mytilini

Kastro Mytilini

22 / 39
Skala Kalloni

Skala Kalloni

23 / 39
Agios Isidoros

Agios Isidoros

24 / 39
Agia Paraskevi

Agia Paraskevi

25 / 39
Agiasos

Agiasos

26 / 39
Agiasos

Agiasos

27 / 39
28 / 39
Eressos

Eressos

29 / 39
Skala Kalloni

Skala Kalloni

30 / 39
Madamaos

Madamaos

31 / 39
32 / 39
Messa

Messa

33 / 39
Petra

Petra

34 / 39
Petra

Petra

35 / 39
Sigri

Sigri

36 / 39
Sigri

Sigri

37 / 39
Sykamia

Sykamia

38 / 39
Ypsilometopo

Ypsilometopo

39 / 39
Regio Informatie
Bezienswaardigheden

Over Lesbos

Lesbos is gelegen in het oosten van de Egeïsche Zee en is het derde grootste eiland van Griekenland. Begrijpelijk dat het eiland veel te zien en te beleven heeft. Lesbos is een eiland dat lijkt op geen ander eiland. Het landschap is glooiend en wordt grotendeels bedekt met olijfbomen. Wat ook opvalt op dit eiland zijn de middeleeuws ogende plaatsen en de grote hoeveelheid aan kloosters, variërend van groot tot klein. Uiteraard wordt de lange kustlijn bezet door diverse stranden.

De Griekse naam van Lesbos is Mytilini, gelijk aan de hoofdstad. Deze bevindt zich in het zuiden van het eiland. De karakteristieke architectuur springt direct in het oog. Rondom de nieuwe en de oude haven van de stad is het een levendige drukte. Wandel door de stad en deze zal eenieder weten te bekoren. Een rit naar het noorden brengt de bezoeker in de plaatsen Molivos en Petra. Molivos is een fraaie oude stad met op de top een burcht die gedurende de avonduren als een verlichte kroon schittert tegen de donkerblauwe lucht. De straatjes tegen de heuvel zijn alleen lopend te begaan en vormen een doolhof dat steeds weer voor verrassingen zorgt. Aan de haven is het goed toeven op een van de terrassen van de tavernes. Petra is een vlakke badplaats met een uitgestrekt strand. Langs de boulevard liggen tavernes schouder aan schouder, afgewisseld door winkels om langs te struinen voor een leuke herinnering aan het eiland.

Lesbos is niet alleen bekend vanwege de olijfbomen, karakteristieke plaatsen en het strandleven, maar ook vanwege de ouzo. Het eiland geurt naar deze anijshoudende drank! In het zuiden ligt het dorp Plomari dat het meest bekend is hierom. Er zijn diverse distilleerderijen en er is ook een museum waar een kijkje in de keuken genomen kan worden. Bovendien kent de omgeving van Plomari prachtige stranden, bijvoorbeeld in Agios Isidoros, Tarti en Vatera. Er is een smalle kuststrook met enkele goudgele stranden en helderblauw aanspoelende golven. En nee, dit is niet vanwege een hoge inname van het lekkere drankje ouzo!

Het binnenland boven de baai van Kalloni wordt gekenmerkt door de vele koepelvormige, byzantijnse kerkjes behorende bij de diverse kloosters. Soms heeft één klooster wel tien van deze kerkjes om zich heen verzameld. De kloosters zijn veelal nog door een enkele monnik of non bewoond en zij ontvangen met plezier de bezoekers om te vertellen over hun kloosterleven. Het westen van Lesbos wordt wel het Wilde Westen genoemd. Het is een droog en dor landschap en kent een natuurpark Het Versteende Woud. Door invloeden van het klimaat door de eeuwen heen, zijn hier versteende bomen gevonden. Uiteraard ontbreken stranden ook in het Wilde Westen niet. In Skala Erressou is een langgerekt strand met tavernes op palen langs de kust.

De vorm van het eiland wordt gekenmerkt door een diepe inham, de baai van Kalloni. Deze baai is vooral bekend vanwege de sardientjes die zich in dit brakke water bevinden, maar ook is het een geliefd gebied voor vele soorten vogels. Birdwatchers kunnen hier hun hart dan ook ophalen. Vanwege het glooiende landschap is het ook een heel fijn eiland om te wandelen.

Bezienswaardigheden

Onderstaand een greep uit de bezienswaardigheden van Lesbos.

Ouzo
Ondanks dat ouzo, de bekende anijshoudende, alcoholische drank, overal in Griekenland te vinden is, is Lesbos het eiland waar dit het meest geproduceerd wordt. Niet direct een bezienswaardigheid als drank, maar wel de vele distilleerderijen die er op Lesbos zijn. Het eiland ruikt als het ware naar ouzo! In Plomari, de plaats waar in ieder geval de bekende gelijknamige ouzo zijn oorsprong heeft, is ook een museum dat bezocht kan worden. Hier laat men zien hoe de ouzo wordt gemaakt en er kan ook geproefd worden. Er zijn vele soorten en merken en elk met een eigen kenmerkende smaak. Zo is Plomari vrij zacht, net zoals Mini en Ouzo 12. Varvagiannis daarentegen staat bekend vanwege zijn straffe smaak.

Mytilini
De hoofdstad van het eiland is een bruisende stad met een modern deel en uiteraard ook een oud deel. De karakteristieke herenhuizen staan verspreid door de stad en springen met hun kleurige kenmerken direct in het oog. Ook deze plaats kent een burcht, vanwaar een prachtig uitzicht over de Middellandse Zee. De burcht is bijzonder omdat na de bouw in de 6e eeuw, vele heersers hun intrek namen en volgens eigen architectuur uitbreidingen en verbeteringen aanbrachten. Vandaar dat de huidige restanten zowel Byzantijnse, Ottomaanse en Genuese kenmerken vertonen.

Moria
Een bezoek aan Mytilini kan goed gecombineerd worden met het bekijken van het Romeins aquaduct in Moria. Dit ligt slechts 10 kilometer van de hoofdstad verwijderd. De indrukwekkende bogenreeks kruist de doorgaande weg en kunnen niet onopgemerkt blijven. De boogmuur is in totaal 170 meter lang en telt 17 bogen met een hoogte van 26 meter. Volgens kenners stamt deze uit de einde tweede eeuw, begin derde eeuw voor Christus.

Molivos
Deze plaats in het noorden van het eiland wordt gedomineerd door de bucht op de top van de heuvel. Deze kijkt niet alleen uit over de zee, maar ook over het binnenland en Molivos. Van boven is te zien dat de straatjes en steegjes een doolhof vormen waar snel de weg wordt verloren. Zolang de daling wordt gevolgd, is de uitkomst altijd de haven met de dobberende bootjes en de tavernes langs de kade. Door de Grieken wordt Molivos ook Mythimna genoemd, de middeleeuwse naam van de stad.