VvKR logo
1 / 19
2 / 19
3 / 19
4 / 19
5 / 19
6 / 19
7 / 19
8 / 19
9 / 19
10 / 19
11 / 19
12 / 19
13 / 19
14 / 19
Nidri, Lefkas

Nidri, Lefkas

15 / 19
Meteora-kloosters

Meteora-kloosters

16 / 19
Parga

Parga

17 / 19
Nikopolis

Nikopolis

18 / 19
19 / 19
Regio Informatie
Bezienswaardigheden

Over Paleros

Paleros ligt tegenover Lefkas, aan de westkust van het Griekse vasteland grenzend aan de Ionische Zee, in de provincie Etoloakarnania. Paleros is eigenlijk een stad, maar die benaming komt niet overeen met het gevoel dat een verblijf hier oproept. In plaats daarvan waant men zich in een traditioneel Grieks dorp, met alle charme en geschiedenis die daarbij horen. Paleros is het dromerige vissersplaatsje, zoals dat op een ansichtkaart te zien is, compleet met een promenade aan zee die uitnodigt tot in de avonduurtjes slenteren langs tavernes en terrasjes. Het kan gerust een van de best bewaarde geheimen van Griekenland worden genoemd.  

De smalle straatjes van Paleros leiden naar een centraal plein met uitzicht op zee en de vele zeilbootjes die in het jachthaventje dobberen. De omgeving van het stadje is afwisselend, met bergen en vlaktes, bossen en meren. De Sereka is de hoogste berg met 1171 meter hoogte. Bij de haven is een klein kiezelstrand, maar er is tevens een wat groter strand net buiten Paleros. Voor de liefhebbers van watersporten zijn hier talloze mogelijkheden. 

Door de ligging voelt het alsof men zich op een eiland bevindt in plaats van op het vasteland. De vele stranden en het eindeloze blauwe water van de zee dragen daaraan in grote mate aan bij en het is een aanrader om boottochtjes te maken naar diverse eilandjes zoals Kastos, Kalamos en Meganisi. Een van de belangrijkste bezienswaardigheden is hier de oude stad Paleros die hoog op de bergen net buiten Paleros ligt. In de oudheid leefden hier meer dan 10.000 mensen en de ruïnes ervan zijn nog steeds te bewonderen.  

In dit gebied zijn er relatief veel veehouders die schapen, geiten en koeien hebben en er wordt vlees en melk verhandeld. Daardoor is Paleros een van de meest welvarende streken van het Griekse vasteland.  

Bezienswaardigheden

Oude stad Hoewel het moderne Paleros een levendige stad is, gaat de geschiedenis van het gebied terug tot de oudheid. De oude stad Paleros biedt dan ook een uniek inzicht in de Griekse oudheid en er valt van alles te ontdekken. In feite was het oude Paleros een bloeiende stad tijdens de Myceense periode, en volgens historici werd de stad meer dan drieduizend jaar geleden gesticht. Tegenwoordig is er een goed overzicht van de duizenden jaren lange geschiedenis van de regio dankzij de stadsmuren. Op basis van de verschillende bouwstijlen kan worden aangenomen dat de stadsmuren voor het eerst verschenen rond 1500 voor Christus.

Terwijl het hedendaagse Paleros ongeveer 3000 inwoners telt, beweren historici dat het oude Paleros in zijn hoogtijdagen meer dan 10.000 mensen herbergde. Bovendien speelde het oude Paleros een belangrijke rol in verschillende veldslagen. Het was in het nabijgelegen Actium, rond het gebied waar het vliegveld van Preveza, Aktion, ligt, dat Octavius Cleopatra en Marcus Antonius versloeg in een veldslag. Cleopatra verborg volgens de geschiedschrijving haar schepen in het zoutmeer in de regio.

Agios Dimitrios Klooster Aan de voet van de bergen van Akarnania, of Tsirika zoals de lokale bevolking het noemt, ligt het Agios Dimitrios klooster. Deze plek dateert uit de 16e eeuw en ademt geschiedenis en religieuze betekenis. Er wordt gezegd dat de kleine kerk bij het klooster bijna door brand werd verwoest. Op het plafond zijn daar nog de sporen van te zien. Achter het kerkje zijn enorme rotsblokken te zien. Tussen de rots en de kerk zit alleen een betonnen plaat. Volgens de legende viel de rots van de bergtop en werd de kerk alleen door een fata morgana gered van de ondergang. In werkelijkheid zegt men dat de heilige Dimitrios het rotsblok tegenhield om de kerk te vernietigen, vandaar de naam Monasteri. De inwoners van Paleros hebben het klooster hoog in het vaandel staan. Ze beschouwen het als de beschermer van Paleros en zijn inwoners.

Paleros ligt zeer centraal in het gebied, waardoor het ideaal is voor korte uitstapjes naar het aangrenzende eiland Lefkada, dat van het vasteland wordt gescheiden door een 50 meter lange drijvende brug. Preveza, Parga, Messolongi en vele andere bezienswaardigheden zijn gemakkelijk met de auto te bereiken en bieden prachtige bestemmingen voor dagelijkse excursies. Op korte rijafstanden zijn enkele belangrijke archeologische vindplaatsen te bezoeken en er valt volop te genieten van wandelingen in een prachtig landschap.

Watersport
Paleros wordt gewaardeerd om zijn uitstekende omstandigheden voor alle watersportactiviteiten. De regio is vooral populair om te duiken en slechts een klein stukje onder water zwemmen is al genoeg om de unieke schoonheid van deze wateren te ontdekken. Paleros ligt aan de rand van de baai van Paleros tegen de achtergrond van het Arkania-gebergte. Door deze unieke combinatie van de omringende bergen en de zee die rondom het gebied ligt, heerst er een aangenaam droog en mild klimaat. Lange, droge, warme zomers en zonnige winters, 300 dagen zon per jaar.