VvKR logo
1 / 7
2 / 7
3 / 7
4 / 7
5 / 7
6 / 7
7 / 7
Regio Informatie
Bezienswaardigheden

Over Patmos

Dit eiland behoort tot de Dodekanessos eilanden in de Egeïsche Zee. Het eiland wordt gedomineerd door het klooster van Agios Ioannis, dat als u aan komt varen, direct in het oog springt. Op de top van de heuvel staat het hier al vele eeuwen en trekt vele belangstellenden. Ook de Apacolypse-grot waar de apostel Johannes zich heeft teruggetrokken en de inspiratie vond om het boek De Openbaring te schrijven, heeft het eiland een spiritueel karakter gegeven.  

Maar behalve de spirituele elementen, wordt Patmos gekenmerkt door het gemoedelijke karakter, de gastvrije bevolking en de prachtige stranden. In de zomer worden er diverse lokale festivals georganiseerd die het opgeruimde karakter van de bewoners goed laten zien.  

Gezelligheid is te vinden in Chora, de hoofdstad van het dorp, maar ook in Skala, met de haven van aankomst en vertrek, is een prima plek om door de straten te struinen langs winkels en terrassen. Een klim naar de heuvel brengt de bezoeker bij de als een burcht ogende muren van de oude stad. Daarbinnen ligt het klooster van Agios Ioannis Theologos. Over het eiland verspreid zijn overigens diverse kloosters verscholen op de mooiste plekken.  

Voor een duik in zee zijn er op het eiland verschillende mogelijkheden, van georganiseerd tot eenvoudig en zonder faciliteiten. Het meest bekende is het Skala-strand, maar ook Agriolivado en Livadi Geranou zijn geliefde stranden. Het strand van Petra is rustiger en kent helder water tussen de grote kiezels.  

Bezienswaardigheden

Het Agios Ioannis Theologos-klooster 
Op de top van Chora ligt, tussen de muren die lijken op die van een vesting, een klooster. Dit is een van de meest toonaangevende religieuze centra in Griekenland. Het klooster stamt uit 1088 en in later jaren zijn er delen bijgebouwd. De bogenarcade dateert uit 1698. Het is gebouwd op de muren van een oude tempel die nog van voor die tijd zijn. Er zijn muurschilderingen, fresco’s uit de middeleeuwen, een uit marmer gesneden vloer te zien en in de bibliotheek bevinden zich zeker 330 manuscripten. Het klooster wordt nog steeds bewoond door enkele monniken. Sinds 1999 behoort het klooster tot UNESCO-werelderfgoed.  

Apocalypse-grot 
Een historisch pad van Skala naar Chora komt langs de Apocalypse-grot. Tegenwoordig valt het samen met eerder genoemde klooster onder UNESCO-werelderfgoed. De grot is ook te bereiken via een trap vanaf het Agios Ioannis Theologos-klooster. Volgens de historie zou de apostel Johannes hier door God zijn ingefluisterd waardoor hij zijn boek De Openbaring kon schrijven. Het is door de jaren heen tot een bedevaartplaats verworden.