Gaios

Gaios

1 / 17
Gaios

Gaios

2 / 17
3 / 17
Gaios

Gaios

4 / 17
Gaios

Gaios

5 / 17
Logos

Logos

6 / 17
Kamini beach

Kamini beach

7 / 17
Logos

Logos

8 / 17
Logos

Logos

9 / 17
10 / 17
Levrechio

Levrechio

11 / 17
Mogonisi

Mogonisi

12 / 17
Logos

Logos

13 / 17
Logos

Logos

14 / 17
Levrechio

Levrechio

15 / 17
Mogonisi

Mogonisi

16 / 17
Gaios

Gaios

17 / 17
Regio Informatie
Bezienswaardigheden

Over Paxos

Ten zuiden van Corfu ligt Paxos, een van de Ionische eilanden. Het is slechts 19 km² groot en een aaneenschakeling van pittoreske dorpen. Een lieflijke oostkust en een ruige westkust met hoge kliffen en diepe grotten, een prachtige tegenstelling in een bestemming, die niet anders te omschrijven valt als paradijselijk. Het groene binnenland van Paxos bestaat uit voornamelijk olijfbomen. Gaios is de hoofdstad en ligt in het zuiden. Het eiland kent slechts enkele andere dorpen zoals Loggos, een badplaats in het noordoosten en het vissersdorp Lakka, in het noorden. Meer heeft het eiland niet nodig om u een goede vakantie te bieden.

De Top Twenty Great Escapes is een officiële, gerenommeerde lijst waarin Paxos terecht een plaats heeft veroverd, alom geroemd om de schitterende vergezichten en prachtige baaien met het helderste blauwe water, gouden stranden en ruige kliffen. Volgens de overlevering zou het eiland het zuidelijkste puntje van Corfu zijn, als Poseidon, de god van de zee, het niet had afgebroken met zijn drietand, toen hij een uitermate verlaten plek nodig had waar hij en zijn vrouw, de Nereïde Amphitrite rust en stilte konden hebben.

De lokale bevolking is bijzonder gastvrij en men voelt zich er onmiddellijk meer dan welkom. Het zou heel goed de reden kunnen zijn, dat bezoekers keer op keer weer terugkomen naar dit kleine paradijsje. Het is een plek die bij uitstek geschikt is om tot rust te komen, niets wordt hier haastig gedaan. Een korte wandeling naar het strand kan een eeuwigheid durende wandeling lijken te worden, ondertussen lekker op een terrasje neerstrijkend en genieten van een frappe in een van de cafeetjes aan zee, toekijkend hoe een plaatselijke visser zijn vangst binnenhaalt, of in de rij staan bij de plaatselijke bakker voor een versgebakken brood uit de houtoven.

Paxos is eigenlijk een verzamelnaam voor een groep eilandjes, waarvan naast een aantal kleine onbewoonde eilandjes, Antipaxos ook deel uitmaakt. Deze laatste is slechts 5 km² groot en wordt voornamelijk door dagjesmensen bezocht vanwege een groot strand. Het zou heel goed passen in de definitie van het woord paradijs. Het is bedekt met een dicht woud van mastiek-, pijn-, mirte- en cipressenbomen, afgewisseld met wijnstokken. Als Paxos een dagje in de steek kan worden gelaten, is Antipaxos zeker de moeite van het bezoeken waard.

Gedurende de zomermaanden kent het eiland een levendige gezelligheid, terwijl de maanden in het voor- en naseizoen ideaal zijn voor een rustig verblijf in een van de gemoedelijke dorpen en het maken van prachtige wandelingen.

Bezienswaardigheden

Pittoreske dorpjes
Weggestopt tussen cipressen en olijfbomen zijn de dorpjes Loggos, Lakka en Ozias te vinden. In de smalle straatjes van Lakka, gelegen in het noorden van het eiland, zijn de Venetiaanse invloeden, resultaat van de Venetiaanse overheersing uit vroeger tijden, nog volop aanwezig. Niet alleen in het straatbeeld, maar ook op culinair gebied: naast traditionele Griekse tavernes kunt u er tevens terecht voor een Italiaanse maaltijd. Lakka kenmerkt zich door huizen met keramische dakpannen en de Byzantijnse kerk van Ipapanti en de 35 meter hoge vuurtoren zijn de moeite van het bezoeken waard. In Lakka is ook het Olijfpersmuseum te vinden. Hier staat een originele stenen olijfpers die dateert uit 1865. Loggos is een charmant vissersplaatsje aan de oostkust van Paxos. In een van de tavernes of cafeetjes is het niet moeilijk om de tijd te verdrijven en de gezellige bedrijvigheid van het haventje te aanschouwen. Gaios is het grootste dorp en meteen ook de hoofdstad van het eiland, alhoewel 'stad’ hier wel een beetje een groot woord is. Het heeft overigens zeker de allure ervan, met een uitgebreid en gevarieerd aanbod aan winkeltjes en tavernes die een kleurrijke rij langs de haven vormen. Hier komen de boten die een verbinding met het vasteland vormen vanaf Igoumenitsa binnen, of vanaf Corfu. In de smalle fotogenieke straatjes achter de haven is het heerlijk slenteren.

Smalle doorgang
Recht tegenover Gaios liggen de twee eilandjes Agioa Nikolaos en Panagia, die door hun ligging ten opzichte van Paxos een adembenemende doorgang vormen die u verwelkomt zodra u aankomt. Op Panagia is een wit klooster gevestigd, waar elk jaar op 15 augustus Maria-Hemelvaart wordt gevierd. Op Agios Nikolaos is een Venetiaans fort te bezichtigen, daterend uit 1423.

Paradijselijke stranden
Te veel om hier allemaal op te noemen, maar de mooiste willen we u hier niet onthouden: in 2008 is na een aardverschuiving het strand van Erimitis ontstaan in het midden van de westkant van het eiland. Het is een spectaculair strand, gelegen tussen torenhoge kliffen en met uitzicht op de zonsondergang. Het heeft witte kiezels en blauw zwavelhoudend water. Moggonisi ligt ten zuiden van de hoofdstad Gaios. Het is via een pier met Paxos verbonden. Helder azuurblauw water, kiezelstranden en rotsplateaus maken snorkelen hier tot een onvergetelijke ervaring. In de baai van Lakka liggen Harama en Kanoni, twee stranden met een langzaam aflopende zeebodem. Monodendri is het meest populaire strand van Lakka, met bomen die tot het water toe doorlopen. Antipaxos tot slot staat niet voor niets in het rijtje met mooiste baaien ter wereld. Het in het noorden gelegen Vraki beach in het noorden heeft het prachtigste blauwe water ooit gezien en Voutoumi Beach in het noordoosten heeft kiezels die langzaam overgaan in fijn zand.

Wandelen tussen de olijfbomen
Het beperkte formaat van het eiland maakt Paxos bij uitstek geschikt om te wandelen. In de prachtige natuurgebieden aan de westkust en in het binnenland zijn diverse wandelpaden die goed te bewandelen zijn en duidelijk gemarkeerd. Behalve olijfboomgaarden komt u onderweg gebieden met oude stenen paden en verstopte dorpen en gehuchten tegen.