VvKR logo
1 / 34
2 / 34
3 / 34
4 / 34
5 / 34
6 / 34
7 / 34
8 / 34
9 / 34
10 / 34
11 / 34
12 / 34
13 / 34
14 / 34
15 / 34
16 / 34
17 / 34
18 / 34
19 / 34
20 / 34
21 / 34
22 / 34
23 / 34
24 / 34
25 / 34
26 / 34
27 / 34
28 / 34
29 / 34
30 / 34
31 / 34
32 / 34
33 / 34
34 / 34
Regio Informatie
Bezienswaardigheden

Over Antiparos

Op slechts tien minuten varen via een ondiep en smal kanaal, tref je een andere wereld aan dan op Paros. Rustiger en minder bekend wellicht, maar daarom zeker niet minder charmant. Het eiland Antiparos heeft de karakteristieke kenmerken van een Cycladen eiland: de bekende witte huisjes met de blauwe luiken, een rotsachtig en kaal landschap.  

Met wat kennis van de Griekse taal in het achterhoofd is de naamgeving van dit 35 km² grote eiland gemakkelijk te verklaren. In het Grieks betekent anti 'tegen' of 'naast' en juist deze ligging ervan ten opzichte van grotere en bekendere broer Paros, heeft ervoor gezorgd dat het zich Antiparos mag noemen. De oude naam van Antiparos was Oliaros. Op het naburige eilandje Saliagos is een grote neolithische nederzetting opgegraven, die wordt beschouwd als de oudste van de Cycladen. 

Aankomend met de boot vanuit de haven van Pounta op Paros, is de hoofdstad Chora de eerste kennismaking met het eiland. Het is in het noorden van het eiland gelegen en eigenlijk ook meteen het enige dorp van omvang, zij het een geringe. Er is een Venetiaans kasteel en fort gehuisvest. In het zuiden van het eiland is een ander dorp te vinden dat zich aan het uitbreiden is, Agios Giorgos. Hier staat ontspannen hoog in het vaandel, de kunst van leven is sowieso heel goed toevertrouwd aan de eilanders. Alsof zij die ooit zelf hebben uitgevonden en gecultiveerd... 

De structuur van het eiland is vlak te noemen, de hoogste top meet slechts 301 meter. In de oudheid bloeide de vegetatie op het eiland, maar een onbekende oorzaak heeft het eiland volledig veranderd naar een vrij kaal eiland. De mooiste goudkleurige zandstranden liggen verspreid over de hele kustlijn van het eiland, zo'n 50 kilometer lang. Enerzijds wordt deze kustlijn omzoomd door rustige wateren en zandstranden, anderzijds door indrukwekkende rotsformaties, uitgesleten door de elementen. Lage begroeiing is over het hele eiland te vinden, maar in het midden van Antiparos is een wel heel indrukwekkend natuurverschijnsel te vinden: in de 15e eeuw ontdekte grotten, die stalagmieten en stalactieten bevatten die meer dan 45 miljoen jaar oud zijn. Een van de eerste bezoekers van de grot zou volgens een oude inscriptie Antilochos uit Paros zijn, een lyrische dichter uit de oudheid. In de grot zijn drie zalen te vinden. Bij de entree bevindt zich de oudste stalagmiet in Europa, door de plaatselijke bevolking Katafygi genoemd. De ligging is 171 meter boven de zeespiegel en in de winter kan de temperatuur rond de 15 graden Celsius zijn. Buiten de grot bevindt zich de kapel van Agios Ioannis. 

Ten westen van Antiparos liggen drie onbewoonde eilandjes, die ooit belangrijke culturele centra van de Cycladische beschaving waren: Despotiko, Tsimintiri (tussen Antíparos en Despotiko) en Strongylo (ten westen van Despotiko). Opgravingen blijven belangrijke antieke schatten aan het licht brengen, die nu worden tentoongesteld in het Archeologisch Museum van Paros. De eilandjes zijn bereikbaar met kleine toeristenboten die vertrekken vanuit Agios Georgios. 

Bezienswaardigheden

Er is geen perfecter eiland dan Antiparos als het gaat om de pure eenvoud van genieten van het leven.

Cycladische dorpen
Door het geringe oppervlak zijn er slechts een paar dorpen te vinden, waar onthaasten hoog in het vaandel staat. Chora is de hoofdstad, een prototype van hoe een dorp op de Cycladen eruit hoort te zien, met zijn karakteristieke witte huizen, smalle straatjes en sfeervolle pleinen. Er is volop gelegenheid om neer te strijken in een van de tavernes of kafenia en de dag voorbij te zien trekken, ondertussen genietend van een frappe of een verfrissende Griekse salade. Een nog relatief onontdekt stukje Griekenland. De dorpen Soros en Agios Giorgos zijn met name bekend om hun stranden, Agios Giorgos ontwikkelt zich in de laatste jaren wat meer als dorp.

Venetiaans kasteel
Het oude fort dat in Chora gelegen is, het Kastro, dateert uit de 1440e eeuw. Om de lokale bevolking destijds tegen de piraten te beschermen, bouwden de Venetianen deze vestiging die door de Grieken Kastro wordt genoemd, letterlijk vertaald ‘kasteel’. Uit de nog zichtbare ruïnes die midden in het centrum liggen, valt op te maken dat de oorspronkelijke vorm ervan vierkant was en rondom een ronde toren gesitueerd. Nu nog duidelijk herkenbaar is een deel van deze toren met de muren van de huizen die er ooit rondom heen stonden. De huizen waren zodanig gebouwd, dat zij allemaal naar het centrale punt van het Kastro gericht stonden. De Grieken hebben later op dit centrale punt een Grieks-orthodoxe kerk gebouwd, genaamd Agios Nikolaos, die heden ten dage wordt beschouwd als de kathedraal van Antiparos.Indrukwekkend natuurverschijnsel
De grot van Antiparos is de enige verticale grot in heel Europa, met een diepte van ongeveer 100 meter, te bereiken door middel van een trap met 411 treden. In de grot vind je de mooiste stalactieten en stalagmieten, waardoor dit een van de mooiste en indrukwekkende natuurverschijnselen van Griekenland is. Hier is de oudste stalactiet van Europa te vinden, die naar schatting 45 miljoen jaar oud is. De grot is gelegen in het zuidoosten van het eiland en heeft een lange geschiedenis. Zo zou de grot ooit zijn gebruikt als schuilplaats en later als gebedsplaats. Bij de ingang van de grot staat de witte kapel van Agios Ioannis Spiliotis, gebouwd in de 18e eeuw.

Onbewoonde eilandjes
Ten westen van Antiparos bevinden zich een aantal kleine, onbewoonde eilandjes: Despotiko, Strongili en Tsimintiri. Met name Despotiko is bekend om de interessante archeologische opgravingen die er zijn gedaan: in 2015 is een tempel ontdekt, die een terrein ter grootte van 35 bij 15 meter beslaat. Vanwege de inscripties die in een soort altaar zijn ontdekt, vermoedt men dat het gaat om een tempel ter ere van de god Apollo. Door historici werd hiermee verklaard dat er sinds de 6e eeuw voor Christus al een belangrijke gemeenschap heeft geleefd. Diverse vondsten die hier zijn gedaan zijn tentoongesteld in het museum in Parikia op Paros.