VvKR logo
1 / 24
2 / 24
3 / 24
4 / 24
5 / 24
6 / 24
7 / 24
8 / 24
9 / 24
10 / 24
11 / 24
12 / 24
13 / 24
14 / 24
15 / 24
16 / 24
17 / 24
18 / 24
19 / 24
20 / 24
21 / 24
22 / 24
23 / 24
24 / 24
Regio Informatie
Bezienswaardigheden

Over Syros

Syros wordt omringd door de overige Cycladen-eilanden en is daarmee niet alleen het geografische centrum, maar ook de administratieve kern van deze groep eilanden. Dit is in de levendige hoofdstad Ermoupoli goed te zien; het is een drukte van belang in de stad. De veerboten komen af en aan en ook luxe jachten weten de haven van de stad te vinden.

Het oude centrum van Ermoupoli doet aan als een museum met gebouwen en pleinen uit vervlogen tijden. Door de prachtige gedecoreerde gebouwen met aristocratische uitstraling wordt de stad wel de koningin van de Egeïsche Zee genoemd. Het oude deel van Ermoupoli daarentegen biedt het typische straatbeeld van een Cycladen-eiland. Smalle straten en stegen waar huizen schouder aan schouder u naar boven begeleiden. De blauwe luiken en deuren steken kleurrijk af tegen de wit gepleisterde muren. Op de top prijkt als een kroon de Agios Georgios-kerk. Overigens is het alleen het uitzicht vanaf deze top de klim al meer dan waard.

De drukte van de stad achterlatend, is Syros een oase van rust. Kleine dorpen liggen in het heuvelachtige landschap en de kust kent enkele kleine badplaatsen. Steeds met een enkele taverne waar het genieten is van de lokale keuken.

Uiteraard kent het eiland een lange kustlijn met prachtige stranden. Slechts enkele zijn met faciliteiten en andere zijn bijna voor privé gebruik. Het is niet ongewoon dat een kleine taverne hier de lekkerste visgerechten serveert. Het Galissas-strand wordt wel als het mooiste van het eiland geroemd.

Bezienswaardigheden

Ermoupoli
Feitelijk is deze stad een groot openluchtmuseum. Tijdens een wandeling langs de kade valt een afslag naar het plein met het oude stadhuis niet te missen. Het is een imposant gebouw en straalt uit dat hier alle belangrijke beslissingen voor de Cycladen genomen worden. In een deel van het gebouw is het Archeologisch museum gevestigd. De straten naar het plein zijn bezaaid met aristocratisch uitziende herenhuizen. In een van de straten naar het plein staat het prachtige Apollon-theater met gouden koepel.

Loukoumi
Deze Griekse zoetigheid, ook bekend als Turks Fruit, wordt in heel Griekenland gezien als een lekkernij. Op Syros hebben ze hun eigen receptuur hiervoor. In de stad zijn diverse plekken waar deze eigen versie verkocht wordt. Maar de winkel van kyria Dina is wel heel speciaal. Zij leerde als kind de loukoumi maken volgens het recept van haar vader. De geheime ingrediënten geeft zij niet prijs, maar proeven van deze lekkernij kan men hier wel.