Piso Livadi

Piso Livadi

1 / 40
Piso Livadi

Piso Livadi

2 / 40
Piso Livadi

Piso Livadi

3 / 40
Piso Livadi

Piso Livadi

4 / 40
Piso Livadi

Piso Livadi

5 / 40
Logaras

Logaras

6 / 40
Logaras

Logaras

7 / 40
Drios

Drios

8 / 40
Chrissi Akti

Chrissi Akti

9 / 40
Chrisi Akti

Chrisi Akti

10 / 40
Marpissa

Marpissa

11 / 40
Marpissa

Marpissa

12 / 40
Marpissa

Marpissa

13 / 40
Prodromos

Prodromos

14 / 40
Lefkes

Lefkes

15 / 40
Lefkes

Lefkes

16 / 40
Lefkes

Lefkes

17 / 40
Lefkes

Lefkes

18 / 40
Lefkes

Lefkes

19 / 40
Lefkes

Lefkes

20 / 40
Naoussa

Naoussa

21 / 40
Naousa

Naousa

22 / 40
Naousa

Naousa

23 / 40
Naousa

Naousa

24 / 40
Naousa

Naousa

25 / 40
Naousa

Naousa

26 / 40
Kolombythres

Kolombythres

27 / 40
Agios Ioannis klooster

Agios Ioannis klooster

28 / 40
Agios Ioannis klooster

Agios Ioannis klooster

29 / 40
Parikia

Parikia

30 / 40
Parikia

Parikia

31 / 40
Parikia

Parikia

32 / 40
Parikia

Parikia

33 / 40
Vlindervallei

Vlindervallei

34 / 40
Uitzicht op Antiparos

Uitzicht op Antiparos

35 / 40
Papatsambros Rock

Papatsambros Rock

36 / 40
Tripiti strand

Tripiti strand

37 / 40
Tripiti

Tripiti

38 / 40
Glifa strand

Glifa strand

39 / 40
Lolantonis strand

Lolantonis strand

40 / 40
Regio Informatie
Bezienswaardigheden

Over Paros

Als een van de Cycladische eilanden in de Egeïsche Zee is Paros wat minder bekend dan bijvoorbeeld Mykonos en Santorini, maar naam is bij velen vaker ter ore gekomen dan die van het onbekendere Kea of Folegandros. Dat zorgt voor een boeiende mix van levendige plaatsjes met tavernes, winkeltjes en barretjes en plekken waar het authentieke dorpsleven overheerst. Het Oog van Griekenland wordt het ook wel genoemd en daar is de ligging debet aan. Paros ligt op een kruispunt van routes van ferryboten en wordt daarom veelvuldig aangedaan. 

Met zijn oppervlakte van ongeveer 200 km² is het op een na grootste eiland van de Cycladen.  In tegenstelling tot de overige, vooral vulkanische en droge Cycladische eilanden mag Paros gerust de noemer groen dragen. Door de vruchtbare en kalkrijke bodemsamenstelling tieren fruitbomen, druiven en olijfbomen er welig. De wijn die afkomstig is van Paros is zelfs buiten Griekenland bekend. 

Geurenweelde
In het voorjaar is de lucht doordrongen van de geur van wilde bloemen. Maar ook in de andere jaargetijden dringen de heerlijkste kruidige geuren uw neus binnen, als de vele kruiden, bomen en struiken op het eiland in bloei staan. Op de lagergelegen hellingen treft u vooral wilde, medicinale kruiden aan.  

Volg de windstreken over het eiland
Het is verbazingwekkend hoe groot de diversiteit op het eiland ondanks de geringe afstanden is. In het noorden ligt Naoussa, een karakteristieke plaats waar rijen witte huizen met blauwe luiken en deuren de geplaveide straatjes sieren. Langs de haven met het oude fort is het een gezellige drukte en de vele tavernes bieden uitstekende traditionele, maar ook moderne gerechten. 

Parikia, de hoofdstad, is aanmerkelijk chaotischer. Gelegen aan de westkant van het eiland heeft het een drukbezochte haven, waar de bedrijvigheid geen moment lijkt te stoppen. Slenter hier door de smalle straatjes van het stadje als u even aan de hectiek wilt ontsnappen of laat het plaatsje voor wat het is en geniet van de pracht van de vele vlinders in de Petaloudes-vallei, wat meer landinwaarts gelegen. Petaloudes betekent vlinders in het Grieks en vooral in het voorjaar is het een lust voor het oog de dwarrelende kleurenpracht te aanschouwen. 

De zuidkust kenmerkt zich door een afwisseling van prachtige stranden. Stuk voor stuk met het prachtigste azuurblauwe water en de helderste witte zandstranden, maar toch ook met wat onderscheid: op sommige stranden waant u zich alleen op de wereld terwijl een ander strand weer diverse voorzieningen biedt. 

Vanuit de haven van de oostelijk gelegen, charmante badplaats Piso Livadi kijkt u uit op Logaras. De lokale bevolking doet zelf graag deze gezellige plaats aan, al was het alleen al om de ruime keuze aan tavernes met de heerlijkste gerechten. Logaras bestaat uit een langgerekt strand en een handvol tavernes. De pijnbomen doen hier dienst als een natuurlijke parasol terwijl u met de voeten in het zand van een Griekse maaltijd geniet. 

In het midden van het eiland ligt het Marpissa-gebergte. De hoogste toppen bereiken met gemak 800 meter, wat voor een eiland van deze geringe grootte aanzienlijk is. Het binnenland is bergachtig, met een opvallend groen landschap.  

Bezienswaardigheden

Stranden
Variërend in levendigheid, maar met een overeenkomst: ongelofelijk helder azuurblauw water. Waar u ook verblijft op Paros, alle stranden zijn in een oogwenk te bereiken. Het eiland kent stranden die diverse voorzieningen bieden en vaak wat drukker zijn, maar ook stranden waar de rustzoekers onder ons aan hun trekken komen. In die laatste categorie valt zeker het strand van Tripiti, op de uiterste zuidpunt van het eiland gelegen. Het bestaat uit twee baaien die een paar kilometer uit elkaar liggen en er zijn geen voorzieningen. Bomen op het strand bieden weldadige, natuurlijke schaduw. 

Rondom Naoussa en Parikia liggen de wat drukker bezochte stranden. Snorkelaars kunnen hun hart ophalen aan de rotsachtige kustlijn tussen Piso Livadi en Logaras. En zelfs als u geen zwemliefhebber bent, is er een strand dat toch de moeite waard is. Zo'n 10 kilometer ten westen van Naoussa ligt Kolymbithres, wat poel of zwembad betekent. Enkele kleine stranden met fijn zand rijgen zich hier aaneen tegen een decor van imposante rotspartijen. Sommige van deze strandjes zijn alleen per boot te bereiken.  

Dorpen
De diversiteit die het landschap van Paros laat zien, toont zich ook als het om de dorpen op het eiland gaat. Logaras laat u de authentieke sfeer van het eiland proeven en de rust en gemoedelijke sfeer aan het strand is die van een traditioneel dorp. Vanaf hier kunt u te voet naar Piso Livadi waar de haven voor meer levendigheid zorgt. De Grieken zelf komen hier graag en dat is altijd een goed teken, ook waar het om de geneugten van een goede Griekse maaltijd gaat. Diverse winkeltjes bieden u de gelegenheid wat souvenirs voor het thuisfront te kopen. Op en top Cycladen is Marpissa: smalle straatjes, witte huizen met blauwe luiken en deuren, een kerk op het plein.  

Aspro Chorio, het witte dorp in het Grieks, ligt meer in het binnenland en doet zijn naam eer aan: alles is er wit. De kleurrijke bougainville en blauwe luiken en deuren vormen hier een aangenaam contrasterende uitzondering op. Drios tot slot heeft haar verleden van grote havenplaats achter zich gelaten en is nu een gemoedelijke badplaats met een handjevol vissersbootjes in het haventje.